MITÄ LÄÄKÄRIT EIVÄT KERRO SINULLE

Swipe to the left

Violettia voimaa

Violettia voimaa
2 years ago 989 Katselut Ei kommentteja

Nämä kaksi Välimeren alueen peruselintarviketta antavat terveellistä potkua, kun ne syödään raakoina.

Munakoisoja ja kesä­kurpitsoja rakastetaan Välimeren maissa – ja hy­västä syystä. Molemmista hedelmistä (kyllä, ne ovat hedelmiä) saa voimakkaita ennaltaeh­käiseviä rohtoja. Ja yksi niiden parhaiten varjelluista salaisuuksista on se, että molemmat ovat herkullisen makuisia, kun ne valmistetaan raakoina.

Munakoiso Raa’assa munakoisossa on hyvin vähän tyydyttynyttä rasvaa, kolesterolia ja natriumia. Se on myös erinomainen ravintokuidun, foolihapon ja kaliumin sekä vitamiinien ja hivenaineiden, kuten tiamiinin (B1-vitamiinin) ja B6-, C- ja K-vitamiinin, magnesiumin, mangaanin, fosforin, kuparin sekä niasiinin lähde.1

Munakoiso kuuluu ns. ’koisokasvien’ (Solanaceae) perheeseen yhdessä peru­nan, tomaatin, paprikan ja chilin kanssa. Nauti siis näitä hedelmiä, mutta vältä pitkäaikaista liiallista kulutusta, koska se voi aiheuttaa tulehdusta, lihassärkyä ja jäykkyyttä.2

Munakoiso sisältää vähän rasvaa (mutta myös proteiinia) ja hiilihydraat­teja. Kaneilla, joilla oli korkea kolesteroli, munakoisomehu alensi merkittävästi painoa, veren ja aortan kolesterolitasoja sekä malonidialidehydikonsentraatio­ta (MDA, hapetusstressin aiheuttaja) LDL-kolesterolissa ja verisuonten seinämissä ja samanaikaisesti lisäsi veren virtausta kasvattamalla verisuonten halkaisijaa.3

Munakoisossa on myös runsaasti antioksidanttisia fenoliyhdisteitä, joilla tiedetään olevan terveyttä edistäviä vai­kutuksia.4 Nasuniini, voimakas antiok­sidanttinen antosyaani, jota eristetään munakoison kuorista, voi estää uusien verisuonien kehittymisen (angiogeneesi). Tämä viittaa siihen, että munakoisossa oleva nasuniini voi auttaa torjumaan syöpää ja ehkäisemään angiogeneesiin liittyviä sairauksia, kuten proliferatiivista retinopatiaa (epänormaalia verisuonten kasvua silmän verkkokalvossa), nivelreu­maa ja psoriaasia.5 Nasuniini voi myös auttaa neutralisoimaan vapaita radikaa­leja ja on ehkä näin ollen erinomainen ikääntymistä ehkäisevä kasviravintoaine.

Yhdysvalloissa Kansallinen diabeteskas­vatusohjelma, Mayo Clinic ja Amerikan diabetesyhdistys kaikki suosittelevat munakoisoon perustuvaa ruokavaliota keinona hallita 2-tyypin diabetesta. Suo­situksen perusteena on hedelmän korkea kuitu- ja matala hiilihydraattisisältö.

Toinen selitys on munakoison fenolei­hin liitetty antioksidanttinen toiminta ja sen mahdollisuus estää alfaglukosidaasia, sokereita ja tärkkelyksiä glukoosiksi hajottavaa entsyymiä. Tämä mukailee diabeteslääkkeiden vaikutusta. Tämä tiettyjen entsyymien estämi­nen voi auttaa 2-tyypin diabeteksen hallinnassa ohjaamalla glukoosin imeytymistä ja vähentämällä siihen liittyvää korkeaa verenpai­netta (hypertensio­ta). Munakoison lisääminen ruokavalioon voi myös vähentää hyperglykemiaan liittyviä komplikaatioita, jotka on liitetty solujen oksidatiiviseen stressiin, joka voi johtaa ongelmiin kuten mahdollisesti verenkiertoa estäviin verihyy­tymiin,.6

Vielä yksi tutkimus osoitti, että munakoiso sisältää voimakkaita sydäntä suojaavia yhdis­teitä, jotka voivat edistää sydämen pumppaus­tehoa ja vähentää sydänkohtauksen aiheutta­mien sydänkudos- tai lihasvaurioiden määrää. Kun munakoisoa grillattiin, antioksidanttien kuten A- ja C-vitamiinin ja karotenoidi bee­takaroteenin määrät olivat pienemmät, kun taas joidenkin polyfenolikomponenttien, eri­tyisesti nasuniinin, taso nousi. Mutta tutkijat eivät kyenneet osoittamaan parempaa sydäntä suojaavaa vaikutusta verrattuna munakoison syömiseen raakana.7

On hyvin helppoa kasvattaa omia mu­nakoisokasveja, erityisesti kasvihuoneessa tai suojaisessa, aurinkoisessa paikassa puu­tarhassa. Nämä herkulliset hedelmät pitäisi korjata kesäkuukausina.
Minä pidän parhaimpana Long Purple (Solanuum melongena) -lajiketta, yhtä eniten kasvatetuista munakoisoista maailmassa. Se on vanha suosikki, jolla on elegantti pitkänomainen muoto, syvän violetti väri ja hyvä ravintoainepitoisuus ja maku. Minun ”Mini Pop-bergines ” -reseptini (katso vie­reiseltä sivulta) on herkullinen tapa nauttia munakoisot raakana.

Munakoisovinkkejä

• Pienet siemenet munakoison sisällä ovat myös syötäviä.

• Jos painat pintaa kevyesti sormenpäälläsi ja se palautuu takaisin, se on hyvä merkki siitä, että munakoiso on kypsä.

• Kun säilytät kokonaisia munakoisoja, ne voivat säilyä tuoreina ja kiinteinä jääkaapissa viikon tai pidempäänkin.

• Vähennä munakoison hienoista kitkeryyttä leikkaamalla se palasiksi ja antamalla palojen ’hikoilla’ ripottelemalla päälle hieman suolaa. Ravistele paloja hellävaraisesti ja anna suolan sitten imeä itseensä munakoisoja kitkeröittävää mehua. Noin puolen tunnin kuluttua huuhtele palat, ennen kuin käytät niitä ruoanlaittoon.

Kesäkurpitsa

Kesäkurpitsa voi kasvaa lähes metrin pituiseksi, mutta se poimitaan tavallisesti jo huomattavasti pienempänä. Yhdessä muiden kesä- ja talvikurpitsalajien kanssa kesäkur­pitsaa kutsutaan nimellä Cucurbita pepo.

Kesäkurpitsat voivat olla tumman tai vaa­lean vihreitä. Ne ovat alkujaan peräisin Italiasta.

Kulinaarisessa yhteydessä kesäkur­pitsoja pidetään kasviksena – se tarjoil­laan yleensä suolaisena ruokalajina tai lisukkeena. Kasvitieteellisesti kesäkur­pitsa (kuten munakoiso) on kuitenkin oikeastaan hedelmä – tässä tapauksessa kesäkurpitsan kukan turvonnut sikiäin.

Elintarvikkeena käytettäväksi kesäkur­pitsa poimitaan yleensä, kun se on alle 20 cm pitkä ja siemenet ovat vielä pehmeitä ja kehittymättömiä. Isommat kesäkurpit­sat ovat usein kuituisia.

Vuonna 2005 tehdyn kyselyn mukaan, johon osallistui 2 000 ihmistä, kesäkur­pitsa on Ison-Britannian kymmenennek­si suosituin ruoka’kasvis’. 8

Kodin ruoanlaittomenetelmien (keittämisen, mikroaaltouunissa kypsen­tämisen, grillauksen, pannulla tai uunissa paistamisen) vaikutusta antioksidantteihin arvioitiin 20 vihanneksella. Suurimmat menetykset antioksidanttien toiminnassa havaittiin kukkakaalissa keittämisen ja mi­kroaaltouunin jälkeen, herneissä keittämi­sen jälkeen ja kesäkurpitsoissa keittämisen ja paistamisen jälkeen.9 Tämä viittaa siihen, että kesäkurpitsa on parempi syödä raakana. Ja minulla on teille kokeiltavaksi kaksi ihanaa raakareseptiä kesäkurpit­soille.

Luonnollista rikkiä sisältävää antioksi­danttia aminoetyyli­kysteiiniketamiinin dekarboksyloitua dimeeriä on havaittu sekä munakoisossa että kesäkurpitsassa (myös pinaatissa, to­maatissa, parsakaalis­sa, sipulissa, paprikas­sa ja valkosipulissa.)

Tämä yhdiste vaikuttaa olevan vuorovaikutuksessa eri vapaiden radikaalien kanssa ja se toimii samankaltaisesti kuin E-vitamiini, trolox ja N-asetyylikysteiini (NAC), mikä viittaa siihen, että sillä voi olla myös syöpää ehkäiseviä vaikutuksia.

LÄHTEET

1 http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2443/2

2 Hort Science, 1998; 33: 505

3 Arq Bras Cardiol, 1998; 70: 87–91

4 J Agric Food Chem, 2003; 51: 3448–54; Scientific World Journal, 2014; 2014: 719486

5 J Agric Food Chem, 2005; 53: 6272–5

6 Bioresour Technol, 2008; 99: 2981–8

7 Food Funct, 2011; 2: 395–9

8 Wainwright M. ’Onions come top for British palates’. The Guardian, 23 May 2005; www.theguardian.com/uk/2005/may/23/britishidentity.foodanddrink

9J Food Sci, 2009; 74: H97–103

10 J Agric Food Chem, 2002; 50: 2169–72; PLoSOne, 2014; 9: e90085