MITÄ LÄÄKÄRIT EIVÄT KERRO SINULLE

Swipe to the left

Tomaatti: arkipäivän sankari

Tomaatti: arkipäivän sankari
2 years ago 1916 Katselut Ei kommentteja

Vaatimaton tomaatti voi olla yksi keittiösi väkevimmistä ja monipuolisimmista aseista syöpää, sydänsairautta ja jopa auringonpolttamia vastaan.

Meille on kaupattu toinen toistaan eksoottisempien hedelmien, kuten nonin, acain ja gojimarjojen terveyshyötyjä, mutta mitä ihmeellisin ennaltaehkäisevä rohto löytyy omasta keittiöstäsi.

Tuoreet tutkimukset osoittavat, että runsaasti tomaatteja — raakana tai kypsennettynä — sisältävä ruokavalio voi olla yksinkertainen keino vähentää syövän ja sydänsairauden kaltaisten hengenvaarallisten sairauksien riskiä.

Vähennä syöpäriskiä

Runsaan hedelmien ja vihannesten syömisen tiedetään pienentävän syöpäriskiä, mutta tomaatit näyttävät olevan erityisen hyviä sairauden ehkäisemisessä. Harvardin yliopiston tekemässä tutkimuksessa, joka oli laajin laatuaan tähän mennessä tehty, havaittiin, että miehillä, jotka söivät paljon tomaatteja ja tomaattia sisältäviä ruokia (kuten tomaattikastiketta ja pitsaa), eturauhassyövän riski pieneni 35 %.

Runsas tomaattien syöminen vähensi syövän aggressiivisempien muotojen riskiä yli puolella.1

Tomaatit vaikuttavat myös suojaavan naisia rintasyövältä ja muilta syöviltä. Brasilialaisen tutkimuksen mukaan2 ne, jotka syövät säännöllisesti tomaatteja, sairastuvat rintasyöpään huomattavasti muita harvemmin, ja naisilla, jotka syövät paljon kypsennettyjä tomaatteja, luuydinsyövän (multippeli myelooma) riski pieneni.3

Sekä miehet että naiset voivat tomaatteja syömällä pienentää munuaissyövän riskiä jopa 50 %.4

Ehkäise sydänsairaus

Tomaatit voivat auttaa myös ehkäisemään sydänsairautta. Tutkimuksessa, johon osallistui lähes 40 000 naista, tomaattia sisältäviä ruokia syöneillä oli 30 % pienempi sydänsairauden ja 60 % pienempi sydänkohtauksen riski.5 Sydänsairauden ja syövän riski näyttäisi olevan sidoksissa tomaateissa runsain mitoin esiintyvän antioksidantti lykopeenin määrään veressä: mitä korkeampi lykopeenitaso, sitä pienempi riski.6 Sama näyttää koskevan plakin kerääntymistä valtimoihin; mitä korkeampi veren lykopeenitaso, sitä epätodennäköisempää, että valtimot ahtautuvat, todetaan suomalaisessa tutkimuksessa.7 Tomaateilla voi olla jopa hoitava vaikutus sydänsairauteen. Lyhytaikainenkin hoito paljon lykopeenia sisältävällä tomaattiuutteella on vähentänyt korkeasta verenpaineesta kärsivien verenpainetta.8

Tuoreiden tomaattien syöminen tai tomaattimehun juominen näyttää myös normalisoivan kolesteroliarvoja alentamalla triglyseridiarvoja ja LDL-kolesterolia ja nostaen HDL-kolesterolia. On kuitenkin tärkeää syödä tai juoda koko tomaatti pelkän lykopeenilisäravinteen sijaan, sillä niillä, jotka nauttivat vain lisäravinnetta, samaa vaikutusta ei havaittu.9

Suojaa ihovaurioilta

Tomaatit ovat myös luonnollinen suoja auringosta johtuvia ihovaurioita vastaan. Saksalaisessa tutkimuksissa ryhmä vapaaehtoisia nautti 40 g tomaattisosetta (suunnilleen saman verran kuin pastakulhollisessa yleensä) sekä 10 g oliiviöljyä päivittäin 10 viikon ajan. Tämän jälkeen heidät altistettiin keinotekoiselle UV-valolle. Heidän ihonsa punoitti lähes puolta vähemmän kuin vertailuryhmän, joka oli nauttinut pelkästään oliiviöljyä.10

Tomaattiuutteen, tomaattisoseen tai lykopeenilisäravinteen nauttiminen voi vähentää UV-säteilystä johtuvia auringonpolttamia lähes puolella — tosin lykopeenilisäravinteen teho oli näistä pienin. Kuten sydänsairauksia koskevissa tutkimuksissakin, tutkimustulokset osoittavat, että on parempi syödä koko tomaatti kuin vain yhtä ainesosaa.11

Tomaatit voivat auttaa myös moniin muihin terveysongelmiin. Uudet tutkimukset vihjaavat jo tomaatin hyödyistä monien sairauksien hoidossa astmasta ja ientulehduksesta silmänpohjan rappeumaan, aivosairauksiin ja jopa osteoporoosiin.

Mitä sitten aiommekin tomaatilla lääkitä, näyttää olevan tärkeää syödä koko hedelmä luonnon tarkoittamalla tavalla, eikä pelkkää lykopeenivalmistetta. Tomaatti saattaa sisältää myös muita syövältä ehkäiseviä tai sydäntä suojaavia ainesosia, jotka toimivat synergisesti yhdessä lykopeenin kanssa. Kuten useimmissa asioissa, luonto näyttää tietävän parhaiten.

Joanna Evans

Lykopeeni: aktiivinen syöväntorjuja?

Tomaattien sisältämä voimakas antioksidantti lykopeeni näyttää olevan vastuussa hedelmän syöpää ja sydänsairauksia ehkäisevistä vaikutuksista.

Tutkimuksissa miehillä on havaittu vahva yhteys veren lykopeenitason ja syöpäsairastuvuuden välillä.12 Runsas lykopeenin nauttiminen näyttää vähentävän monenlaisten syöpien, kuten eturauhas-, keuhko-, veri- ja mahasuolikanavan syövän riskiä.13

Jotkut tutkijat jopa ehdottavat, että lykopeeni voisi olla hyvä täydentävä lääke vakavien aivo- ja selkäydinkasvainten eli glioomien hoidossa.14

Kuudessa tutkimuksessa on havaittu, että mitä enemmän henkilö nauttii lykopeeniä, sitä alhaisempi on PSA-arvo (prostataspesifinen antigeeni), jota käytetään eturauhassyövän diagnosoinnissa. Tutkimukset viittaavat myös siihen, että lykopeeni voi hidastaa eturauhassyövän etenemistä ja vähentää oireita, kuten kipua ja virtsaamisvaikeuksia.15

LÄHTEET

 • J Natl Cancer Inst, 1995; 87: 1767–76
 • Nutr Hosp, 2007; 22: 565–72
 • Cancer Causes Control, 2007; 18: 1065–76
 • J Am Diet Assoc, 2009; 109: 656–67
 • J Nutr, 2003; 133: 2336–41
 • Arch Latinoam Nutr, 2009; 59: 120–7
 • Am J Clin Nutr, 2003; 77: 133–8
 • Cardiovasc Drugs Ther, 2009; 23: 145–51
 • J Agric Food Chem, 2007; 55: 6475–81
 • J Nutr, 2001; 131: 1449–51
 • Int J Vitam Nutr Res, 2005; 75: 54–60
 • Ann Epidemiol, 2009; 19: 512–8
 • Molecules, 2010; 15: 959–87
 • 14 Neurol India, 2010; 58: 20–3
 • Prostate Cancer Prostatic Dis, 2009; 12: 325–32

Lounasideoita

Kuinka nauttia tomaatteja eri ruokakulttuurien tapaan

Amerikkalainen chili

Kotitekoinen italialainen spagettikastike

Espanjalainen gazpacho

Ranskalainen ratatouille

Perinteinen ranskalainen quiche lorraine tai frittata

Meksikolaiset tortillat tai salsa

Italialainen bruschetta

Kotitekoinen tai prosessoimaton ketsuppi

Kokojyväpizza

Ragu

Kreikkalainen moussaka

Kotitekoinen tomaattikeitto tai tomaattimehu

Virgin Mary -juoma

Raakaa vai kypsennettyä

Yllättävää kyllä, näyttää olevan terveellisempää nauttia tomaatteja kypsennettynä kuin raakana. Tomaatin kuumentaminen heikentää sen solurakennetta niin että lykopeeni imeytyy elimistöön helpommin. Kypsentämiseen liittyy myös veden häviämistä, joten lykopeeni on yleensä ruoaksi valmistetuissa tomaateissa tiiviimmässä muodossa kuin tuoreissa. Varo kuitenkin jalosteita, joissa on paljon sokeria, suolaa ja muita lisäaineita.

Paras vaihtoehto on valmistaa tomaattikastike pastan tai muiden ruokalajien kylkeen itse tuoreista luomutomaateista. Lisää joukkoon hieman oliiviöljyä, sillä lykopeenin nauttiminen yhdessä rasvan kanssa parantaa sen imeytymistä elimistöön.

Gazpacho

Tämä virkistävä kylmä keitto, jonka reseptin laati ruoka-asiantuntijamme Annemarie Colbin, on loistava tapa nauttia tomaateista lämpimänä kesäpäivänä.

10 — 12 annosta

8 — 10 kypsää tomaattia

1 — 2 tl merisuolaa tomaattien suolaamiseen

3 keskikokoista kurkkua

3 pientä vihreää paprikaa

6 kokonaista kevätsipulia

3 — 6 valkosipulinkynttä

3 viipaletta vaaleaa täysjyväleipää

1,75 dl (20 g) silputtua persiljaa

3 rkl tuoretta basilikaa

5 — 7 dl kylmää vettä

1,2 dl extra virgin -oliiviöljyä

3/4 dl tuoretta limen mehua

1/2 — 3/4 dl umeboshietikkaa (tai valkoviinietikkaa)

Vastajauhettua mustapippuria

 • Halkaise tomaatit ja ripottele leikkauspinnoille reilusti suolaa. Jätä lohkot 30 minuutiksi odottamaan suolattu puoli alaspäin.
 • Kuori sillä välin kurkut ja poista niistä siemenet. Pilko 2,5 cm:n paloiksi ja pane palat keskikokoiseen kulhoon.
 • Halkaise paprikat ja poista siemenet. Pilko 2,5 cm:n paloiksi ja pane palat eri kulhoon.
 • Pilko kevätsipulit reilun sentin kokoisiksi paloiksi ja jätä odottamaan.
 • Kuori valkosipulinkynnet ja purista ne tai pilko hyvin hienoksi, lisää valkosipuli paprikoiden joukkoon.
 • Poista leivästä kuori ja leikkaa viipaleet kuutioiksi, lisää paprikan ja valkosipulin joukkoon.
 • Purista tomaateista siemenet ja leikkaa ne kuutioiksi, lisää paprikan, valkosipulin ja leivän joukkoon.
 • Pane tomaatit, puolet kurkuista, leipä, paprikat, valkosipuli ja noin puolet persiljasta tehosekoittimeen 5 — 7 dl (400 — 600 g) kerrallaan. Lisää hieman vettä kuhunkin erään. Sekoita keskinopeudella, kunnes seos on tasaista. Kaada seos suureen kulhoon ja lisää öljy, limen mehu, viinietikka ja pippuri.
 • Vatkaa voimakkaasti, kunnes ainekset ovat hyvin sekoittuneet. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa. Jos keitto on liian paksua, lisää vähän kylmää vettä.
 • Pane jäljelle jääneet kurkku, persilja ja kevätsipuli erillisiin kulhoihin, joista niitä voi lisätä keiton pinnalle koristeeksi ruokailun yhteydessä. Jäähdytä keittoa useita tunteja ennen tarjoilua.