MITÄ LÄÄKÄRIT EIVÄT KERRO SINULLE

Swipe to the left

Pinkkiä jauhetta

Pinkkiä jauhetta
2 years ago 3307 Katselut Ei kommentteja

Astaksantiinia on kutsuttu ’superantioksidantiksi’, joka pystyy torjumaan ikääntymisen pahimmat vaikutukset, dementiasta näön heikentymiseen

Muutamia vuosia sitten sekä Oprah Winfrey Show’ssa että Dr. Oz Show’ssa, joka on Oprahin henkilökohtaisen julkkislääkärin Mehmet Ozin keskusteluohjelma, kehuttiin yhtäkkiä outoa ja vähän tunnettua, ’astaksantiiniksi’ kutsuttua tummanpunaista pigmenttiä valtameren pohjasta ”ravintolisäksi numero yksi, josta et ole vielä kuullut mutta jota sinunkin pitäisi käyttää”.

’Oprah-vaikutus’ riitti nostamaan astaksantiinin myynnin pilviin ja yllättämään terveyskauppojen omistajat, kun heidän hyllynsä yhtäkkiä tyhjennettiin. Tämän ja muun korkean profiilin julkisuuden jälkeen astaksantiinia on mainostettu ’superantioksidanttina’, vastauksena kaikkeen rypyistä dementiaan ja heikentyvään näköön. Itse asiassa uusi näyttö viittaa siihen, että se saattaa torjua hedelmättömyyttä ja alentaa kolesterolia.

Pinkkiä voimaa

Astaksantiini kuuluu karotenoidien ryhmään ja on läheistä sukua paremmin tunnetuille beetakaroteenille ja luteiinille. Runsain luonnollinen lähde on merilevä Haematococcus pluvialis, mutta sitä esiintyy myös monenlaisissa merenelävissä, kuten lohessa, katkaravuissa, hummerissa ja ravuissa, ja siitä johtuu itse asiassa niiden tunnusomainen vaaleanpunertava väri.

Karotenoidina astaksantiini on voimakas antioksidantti, joka suojaa soluja ’vapaina radikaaleina’ tunnettujen epävakaiden molekyylien aiheuttamilta vahingoilta. Mutta toisin kuin muut karotenoidit, jotka voivat tietyissä olosuhteissa itsekin aiheuttaa vapaiden radikaalien toimintaa, astaksantiini on ’puhdas’ antioksidantti, mikä tarkoittaa, että se on aina suojaava eikä koskaan pro-oksidantti (joka tuottaa vapaita radikaaleja ja oksidatiivista stressiä).1

Tutkijat ovat nyt havainneet, että astaksantiini on voimakkaampi antioksidantti kuin muut karotenoidit kuten beetakaroteeni tai luteiini, ja sillä on ainakin sata kertaa enemmän tehoa antioksidanttina kuin E-vitamiinilla.2

Nämä antioksidanttiset ominaisuudet sekä kyky läpäistä veri-aivoeste3 viittaavat siihen, että astaksantiinilisän käyttö voi sekä ehkäistä että hoitaa useita sairauksia, erityisesti ikääntymiseen liitettyjä. Koska vapaiden radikaalien muodostumisella uskotaan olevan keskeinen osa ikääntymisessä4, ravintolisien valmistajat ja toimittajat mainostavat astaksantiinia ikääntymistä estävänä ’superravintoaineena’ – ja hyvästä syystä. Kerromme tässä, mitä tähän mennessä tiedämme.

Dementia

Eräs japanilainen tutkimus osoitti, että astaksantiini voi vähentää ’fosfolipidihydroperoksidi’-nimisten yhdisteiden (PLOOH) kertymistä – niiden tiedetään kerääntyvän dementiaa sairastavien punasoluihin. Kun terveille vapaaehtoisille annettiin 6 mg astaksantiinia, kolmen kuukauden kuluttua punasolujen PLOOH-taso laski ainakin 40 prosenttiyksikköä (ja 50 prosenttiyksikköä 12 mg:n annostuksella). Tutkijat päättelivät, että astaksantiini voi auttaa ehkäisemään dementiaa. Astaksantiinilisät voivat myös tepsiä ikääntymiseen liittyvään muistamattomuuteen ja kognitiiviseen heikkenemiseen.5

Huono näkö

Tutkijat, tälläkin kertaa japanilaiset, antoivat päivittäin 6 mg astaksantiinia ryhmälle keski-ikäisiä tai vanhempia ihmisiä, joilla oli merkkejä ikääntymiseen liittyvästä kaukonäköisyydestä eli ’presbyopiasta’ – jossa silmän linssi menettää kohdistuskykyään, mikä vaikeuttaa lähellä olevien kohteiden näkemistä. Neljän viikon kuluttua vapaaehtoisten näkö oli merkittävästi parantunut – vaikka onkin pidettävä mielessä, että tutkimuksen sponsoroi astaksantiinilisä AstaRealia valmistava yritys.6

Kuitenkin muut tutkimukset ovat tarjonneet näyttöä siitä, että astaksantiini voi kohentaa heikentynyttä näköä; vuoden kestänyt italialainen tutkimus osoitti, että päivittäinen 4 mg:n astaksantiiniannoksen ottaminen päivittäin yhdessä antioksidanttien (C-vitamiinin, E-vitamiinin, sinkin, kuparin, luteiini ja zeaksantiinin) kanssa paransi näköä potilailla, joilla oli ikääntymiseen liittyvä silmänpohjan rappeuma.7

Ihon vanheneminen

Astaksantiini näyttää tarjoavan vahvan luonnollisen suojan auringon haitallisia ultraviolettisäteitä (UV) vastaan, joiden tiedetään olevan ihon ennenaikaisen vanhenemisen ensisijainen syy. Verrattaessa muihin karotenoideihin, kuten beetakaroteeniin, astaksantiini antoi parhaimman suojan UVA:n ihmisen ihosoluille aiheuttamia hapettumisvaurioita vastaan – ainakin koeputkessa.8

Toiset koeputkitutkimukset osoittavat, että astaksantiini voi hidastaa UVA-säteilylle altistumisen laukaisemaa erityisen haitallisten entsyymien lisääntynyttä tuotantoa. Nämä hajottavat ihon kollageenia, elastiinikuituja ja sidekudosta. Astaksantiini saattaa antaa merkittävän suojan ihon veltostumista ja ryppyyntymistä vastaan.9

Itse asiassa astaksantiini voi todella parantaa ihon kuntoa. Jo kahden viikon jälkeen naisten, joille annettiin 2 mg astaksantiinia ja 40 mg E-vitamiinia, ihon kunto parani lukuisin tavoin: rypyt vähenivät, iho oli kosteampi ja kimmoisampi, sen pinta oli sileämpi ja silmänympäryksien tummuus ja velttous vähenivät. Tulokset olivat vielä parempia neljän viikon jälkeen, erityisesti verrattuna verrokkiryhmään, jolle annettiin vain rypsiöljyä.10

Eräässä toisessa tutkimuksessa, jossa annettiin kaksinkertainen määrä astaksantiinia (4 mg päivässä), siihen osallistuneiden naisten ihon kimmoisuudessa sekä ihon juonteissa ja rypyissä tapahtui ihotautilääkärin arvion mukaan merkittävää parannusta.11

Kuitenkin tällä hetkellä tarvitaan paljon lisää tutkimusta, erityisesti pitäisi tutkia ravintolisän pitkäaikaisen päivittäisen käytön turvallisuutta. Toisaalta toistaiseksi ei ole raportoitu haittavaikutuksista edes vuoden ajan otetuilla 100 mg:n päivittäisannoksilla, ja eräässä ihmisten turvallisuutta koskevassa tutkimuksessa todettiin, että 6 mg astaksantiinia päivittäin on turvallista terveille aikuisille.12

Yhdistettynä terveelliseen ruokavalioon ja elämäntapaan astaksantiini saattaa hyvin olla yksi parhaista ravintolisistä viivyttämään vanhuuden paljastavia merkkejä, kuten naururyppyjä ja kaukonäköisyyttä. Jos haluat kokeilla sitä, varmista, että valitset luonnollisen astaksantiinilisän saastumattomasta mikrolevälähteestä.

Tavallinen astaksantiiniannos on 2–4 mg päivässä, ja koska se on rasvaliukoinen, se imeytyy ilmeisesti parhaiten, kun se otetaan terveellisiä rasvoja, kuten oliivi- tai pellavansiemenöljyä, sisältävän aterian jälkeen.13

Joanna Evans

LÄHTEET

1 Biosci Biotechnol Biochem, 2009; 73: 1928–32; J Sci Food Agric, 2000; 81: 559–68

2 J Agric Food Chem, 2000, 48: 1150–4; Physiol Chem Phys Med NMR, 1990; 22: 27–38

3 Pharmacol Biochem Behav, 2011; 99: 349–55

4 Mech Ageing Dev, 2004; 125: 811–6

5 Br J Nutr, 2011; 105: 1563–71; J Clin Biochem Nutr, 2009; 44: 280–4

6 Med Consult N Rem, 2009; 46: 89–93

7 Opthalmology, 2008; 115: 324–33.e2

8 Exp Dermatol, 2009; 18: 222–31

9 J Dermatol Sci, 2010; 58: 136–42

10 Food Style 21, 2002; 6: 112–7

11 Carotenoid Sci, 2006; 10: 91–5

12 Mar Drugs, 2011; 9: 447 – 5; J Med Food, 2003; 6: 51–6

13 Biosci Biotechnol Biochem, 2009; 73: 1928 – 32

Karotenoidit

Nämä voimakkaat antioksidantit ovat pigmenttejä, joita esiintyy luonnollisesti kasveissa, levissä ja joissakin bakteereissa ja sienissä. Ne imevät valoa fotosynteesin aikana ja suojaavat klorofylliä valon aiheuttamilta vaurioilta.

Fosfolipidihydroperoksidi

Entsyymi, joka aiheuttaa prosessin, jossa vapaaradikaalimolekyylit ’varastavat’ elektroneja rasvoilta solukalvoissa ja aiheuttavat siten soluvaurioita.

Tautien torjuja syvyyksistä

Näiden lupaavien ikääntymistä estävien etujen lisäksi astaksantiini voi myös auttaa torjumaan vakavampia ongelmia.

Hedelmättömyys

Astaksantiini saattaa auttaa hedelmättömyydestä kärsiviä miehiä. Kun ryhmälle miehiä annettiin 16 mg astaksantiinia päivässä kolmen kuukauden ajan, heidän spermansa laatu parani ja yli puolet heidän kumppaneistaan hedelmöittyi, kun taas plaseboa saaneesssa ryhmässä sperman laatu pysyi ennallaan ja vain 10 prosenttia kumppaneista tuli raskaaksi.1

Sydänterveys

Terveillä aikuisilla, jolle annettiin mikä tahansa päiväannos astaksantiinia 6 ja 18 mg:n välillä, triglyseridin (eräs rasvatyyppi) määrä laski ja HDL-kolesterolitaso (’hyvä’ kolesteroli) nousi jo kolmen kuukauden jälkeen.2

Ruoansulatus

Suuret annokset astaksantiinia (40 mg/vrk) vähentävät neljässä viikossa merkittävästi refluksioireita ruoansulatushäiriöistä kärsivillä ihmisillä, erityisesti heillä, joilla on Helicobacter pylori -bakteeri, josta monet vatsahaavat johtuvat.3

Syöpä

Erittäin alustava näyttö viittaa siihen, että astaksantiini saattaa ehkäistä syöpää tai ainakin pysäyttää sen kasvun. Ravintolisä auttoi ehkäisemään virtsarakon syöpää hiirillä – vaikkakin on viisasta muistaa, että tällaiset tulokset eivät välttämättä koske ihmisiä.4 Astaksantiinin osoitettiin myös pysäyttävän ihmisen paksusuolisyöpäsolujen kasvun koeputkessa. 5

Liikunta/urheilusuoritukset

Pienessä terveiden miesten ryhmässä 6 mg:n annos astaksantiinia päivittäin neljän viikon ajan paransi näön tarkkuutta ja hidasti lihasten väsymistä, mikä voi parantaa urheilusuorituksia ja muuta fyysistä suorituskykyä.6

LÄHTEET

1 Asian J Androl, 2005; 7: 257–62

2 Atherosclerosis, 2010; 209: 520–3

3 Phytomedicine, 2008; 15: 391–9

4 Carcinogenesis, 1994; 15–9

5 Cancer Lett, 2009; 283: 108–17

6 J Clin Ther Med, 2002; 18: 1085–100