MITÄ LÄÄKÄRIT EIVÄT KERRO SINULLE

Swipe to the left

Paluu kivikaudelle

Paluu kivikaudelle
2 years ago 793 Katselut Ei kommentteja

Tom Gardiner lähes missasi ensimmäisen lapsensa syntymän – krooninen suolistosairaus oli tehnyt hänestä erittäin sairaan. Yli miljoona vuotta sitten käytetyn ruokavalion avulla hän sai terveytensä takaisin.

Brittiläinen Tom Gardiner jos joku pystyy todistamaan, että ruokavaliolla on parantava vaikutus. Neljä vuotta sitten 34-vuotias opettaja ja kahden lapsen isä taisteli tuloksetta haavaisen paksusuolentulehduksen kanssa, joka on kroonista ripulia, vatsakramppeja, laihtumista ja väsymystä aiheuttava tulehduksellinen suolistosairaus.

”Se oli erittäin rankkaa”, Tom muistelee. ”Olin jatkuvasti huolissani siitä, missä sijaitsee lähin WC, ja sellainen tuhoaa itsetuntoa.”

Nykyään Tom asuu vaimonsa ja kahden poi­kansa kanssa Sheffieldissä, Etelä-Yorkshiressa. Hän on loistavassa kunnossa ja voi paremmin kuin koskaan. Hän jopa ohjaa kaksi kertaa viikossa kovatehoista jumppaa. Ystävät ja perhe kysyvät aina, mikä on hänen hyvän terveytensä salaisuus. Tom vastaa kaikille, että ratkaisu hänen tuskalli­seen tilaansa löytyi omasta keittiöstä eikä lääkärin vastaanotolta.

Stressikierros

Tomin suolisto-ongelmat alkoivat hänen valmis­tuttuaan yliopistosta ja aloitettuaan uransa PR- ja mainonta-alalla, eli hänen mukaansa silloin, kun hän poltti kynttiläänsä molemmista päistä. Noin kolmekymppisenä Tomin tilanne paheni äkisti, ja hänellä oli veristä ripulia. Hän ymmärsi, että tilanne on vakava, joten hän hakeutui lääkärin vas­taanotolle. Kolonoskopian (paksusuolen tähystys mikroskooppisella kameralla) jälkeen lääkäri antoi diagnoosin: haavainen paksusuolentulehdus.

”Se oli aika masentavaa kuultavaa”, Tom totesi, ”koska länsimaisen lääketieteen mukaan tämä on parantumaton elinikäinen sairaus.”

Kun sairaus ei kuulemma millään tavalla liitty­nyt ruokavalioon tai elintapoihin, Tomille kirjoitet­tiin aminosalisylaattikuuri (mesalamiini) paksu­suolentulehduksen hillitsemiseksi sekä vahvaa prednisolon-steroidia (otettavaksi oireiden ollessa erittäin pahoja). Vaikka Tom otti lääkkeensä, hän kärsi kivuliaista vatsakrampeista ja koki tarvetta käydä vessassa monta kertaa päivässä. ”Se oli kuin noidankehä, koska olin huolissani joka kerta kotoa lähtiessäni – ja stressi pahentaa oireita,” Tom ker­too. Ei ihme, että Tom oli jatkuvasti väsynyt ja että hän alkoi ensimmäisen kerran elämässään kärsiä heinänuhasta ja astmasta.

Tilanne paheni huomattavasti päivänä, jolloin Tomin ensimmäinen lapsi syntyi.

”En pystynyt olemaan vaimoni vieressä, vaan jouduin käymään vessassa yli kymmenen kertaa,” hän kertoo.

Silloin Tom päätti, että tilanteeseen on tultava muutos. ”Se toimi herätyskellona – oli pakko alkaa suhtautua vakavammin omaan terveyteen,” Tom kertoo.

MIKÄ ON HAAVAINEN PAKSUSUOLENTULEHDUS?

Haavainen paksusuolentu­lehdus on tila, jolloin syntyy tulehdus ja haavoja paksu- ja peräsuoleen. Tämä on yksi tavallisimpia tulehduksellista suolistosairauksien muotoja. Toinen on Crohnin tauti, joka voi esiintyä missä tahansa ruoansulatuskanavan osassa.

Haavaisen paksusuolentuleh­duksen tärkeimmät oireet:

• ajoittainen ripuli

• veriuloste

• kiireellinen tarve tyhjentää suolisto

• vatsakivut

• nestehukka

• painonlasku

• väsymys

Perinteisesti haavaista paksusuolentulehdusta hoide­taan lääkkeillä (tulehduskipu­lääkkeillä tai immunosuppres­siolääkkeillä) tai kirurgialla, mutta molemmissa tapauksis­sa on olemassa riskinsä eikä hoitokaan aina auta. Todisteet osoittavat, että hoito ei auta 40–60 prosentilla tulehduk­sellisesta suolistosairaudesta kärsivistä potilaista.1

LÄHTEET

1 J Clin Gastroeneterol, 2007; 41: 799–809

Tomin ravintolisäohjelma

Ravitsemusterapeutti määritteli Tomin vitamiini- ja kivennäisainetasot sekä laati kattavan ravintolisäohjelman, joka auttaisi hoitamaan miehen terveyttä. Jos sinulla on tulehduksellinen suolistosairaus ja olet harkinnut ruokavalion noudattamista, ota ehdottomasti ensin yhteyttä pätevään ravitsemusasiantuntijaan.

Nämä ravintolisät auttoivat Tomia.

Aamulla (tyhjään vatsaan)

• 1 teelusikallinen biologista klorella- tai spirulina-jauhetta sekoitettuna veteen

• 1 kapseli Prescript-assist

• 1 kapseli Jarrow Formulas Saccharomyces Boulardii + MOS (mannan-oligosakkaridiravintolisä)

• 1 kapseli BioCare monivitamiini ja -mineraalivalmistetta

Ennen ateriaa

• 1 g betaiini HCl

• 1 ruokalusikallinen omenaviinietikkaa

Ennen illallista

• 5 g L-glutamiinia

Illalla

• 1–2 g vesiliukoista C vitamiinia, joka ei sisällä geenimuunneltuja organismeja

Ennen nukkumaanmenoa

• 1 tai 2 ruokalusikallista aaloeta

• 1 kapseli Solgar Astragalus

Hiilihydraattien merkitys

Tom oli käynyt erilaisten lääkärien vastaanotoilla, ja he kaikki suosittelivat ottamaan lääkkeitä immuunijärjestel­män tukahduttamiseksi, sillä haavaisen paksusuolentuleh­duksen tapauksessa se ylittää itsensä. Tom kuitenkin tiesi riskit eikä halunnut romahtaa täysin. Tomin vaimolla on aina ollut kokonaisvaltainen lähestymistapa terveyteen, ja hänen avullaan Tom alkoi tutkia oireitansa sekä etsiä vaihto­ehtoja terveydentilansa parantamiseksi.

”Luojan kiitos internet on olemassa,” hän toteaa. ”Tutkiskelin verkossa artikkeleita koskien haavaista paksusuolentulehdusta, ruokavaliota, ravintolisiä ja kaikkea muuta ruoansulatuksen liittyvää.”

Tom löysi tietoa SCD-ruokavaliosta, jonka on luonut yhdysvaltalainen lastentautilääkäri Sidney Valentine Haas haavaisen paksusuo­lentulehduksen, Crohnin taudin ja muiden tulehduksellisten suolistosairauksien hoita­miseksi. SCD-ruokavaliossa voidaan käyttää yksinkertaisia hiilihydraatteja (monosakka­ridit) muttei monimutkaisia hiilihydraatteja (disakkaridit ja polysakkaridit), koska niitä pidetään vaikeasti sulavina ja haitallisia suolistobakteereja ruokkivina.

Tomin oli aika unohtaa leipä, pitsa ja pasta ja syödä tuotteita, jotka löytyivät virallisesta SCD-ruokavalion listasta. Vähitellen hänen suolistonsa tilanne parani, ja puolen vuoden päästä hänen tilansa oli jo merkittävästi parempi.

Tom kiittää kuitenkin toista dieettiä elpymisestään – SCD-ruokavalion isovel­jeä, paleoruokavaliota. Sen esitteli Tomille hänen opiskelukaverinsa Osman, joka oli suorittanut tohtorintutkinnon vaihtoehtoi­sessa lääketieteessä. Paleoruokavaliota on Tomin mukaan kiittäminen huomattavista edistysaskeleista taudin hoidossa sekä yleisen hyvinvoinnin parantamisessa.

”Luin paleosta ja tajusin heti sen tarkoituk­sen,” Tom kertoo. “Tyypillinen länsimainen ruokavalio sisältää ainoastaan helpoimpia tuotteita. Paleoruokavalion tavoite on sellais­ten tuotteiden käyttö, joita ihminen tarvitsee ollakseen terve ja vahva.”

Paluu kivikaudelle

Tom huomasi, että paleoruokavalio (eli ruokavalio, joka sisältää paljon rasvaa sekä vähän hiilihydraatteja sekä muistuttaa paleoliittisen kauden esi-isiemme käyttämää ruokavaliota) rajoittaa paljon SCD-ruokava­liota vähemmän. Siinä eliminoidaan kaikki viljat, sokeri ja jalostetut elintarvikkeet, mutta Tom keskittyi sallittuihin tuotteisiin eli esim. pihveihin, salaatteihin ja kananmuniin sekä bulletproof-kahviin – laadukkaaseen kahviin, johon on sekoitettu voita (valmistettu ruoholla ruokittujen lehmien maidosta) sekä kookosöl­jyä. ”Minä nautin siitä, mitä söin,” Tom kertoo. ”Minulla oli uskomattoman paljon energiaa!”

Samalla Tom ymmärsi, että paleon noudat­taminen ei ole pelkkää dieetin noudattamista. ”Se on elämäntapojen muutos. Se sisältää oikean ruokavalion, liikuntaa sekä myönteistä ja avointa ajattelua.” Hän harrasti joogaa ja kovatehoista jumppaa sekä otti ravintolisiä sen jälkeen, kun vaihtoehtoisen lääketieteen ra­vitsemusterapeutti oli verikokeissa selvittänyt Tomin vitamiini- ja kivennäisaineiden tasoa.

Pysy terveenä!

Tom on päässyt eroon ikävän sairauden oireista. Hän ei ole yli puoleentoista vuoteen ottanut lääkkeitä. Allergia on hävinnyt.

Tom oli niin vakuuttunut paleoelämäta­vasta, että loi Osmanin kanssa kotisivun ja tukiryhmän (www.30thrive.co.uk), jossa hän jakaa kokemuksiaan ja auttaa muita samanlai­sessa tilanteessa olevia sekä kertoo tietoonsa saamistaan seikoista. Tähän mennessä hänen paleoruokavalioryhmäänsä on liittynyt noin 250 ihmistä, ja Tom on aina liikuttunut kuullessaan ’uskomattomista tarinoista, joissa ihmiset ovat saavuttaneet ihannepainonsa, parantaneet unenlaatuaan ja ruoansulatustaan sekä saaneet runsaasti uutta energiaa.’

Tomin vaimokin noudattaa paleoruokavalio­ta ja kokee päässeensä omista terveysongelmis­taan eroon.

Tom on yhä edelleen järkyttynyt siitä, ettei lääkärien mielestä ruokavaliolla ja elintavoil­la ollut merkitystä hänen parantumisensa kannalta. Hän ei voi enää kuvitellakaan säily­vänsä terveenä noudattamalla epäterveellisiä ruokailutapoja. Hän on varma siitä, että jokaisen on otettava terveydestään huolehti­minen omiin käsiinsä ja että se on aloitettava juuri ruokavaliolla.

Joanna Evans