MITÄ LÄÄKÄRIT EIVÄT KERRO SINULLE

Swipe to the left

Optinen harha

Optinen harha
1 years ago 1672 Katselut Ei kommentteja

Laserleikkauksen pitäisi olla "laastarileikkaus", joka taianomaisesti korjaa näön, mutta totuus laserleikkauksista on paljon sumeampi, kirjoittaa Lynne McTaggart

Kävele sisään, kävele ulos ja näe! Näin positiivisesti esitetään laserleikkaus, jonka pitäisi olla laastarin kaltainen toimenpide likinäköisyyteen ja pitkänäköisyyteen. Yleisön mielessä laserleikkaus "on kuin hampaan paikkaus hammaslääkärissä", sanoo johtava laserleikkauksien asiantuntija David Gartry, joka toimii konsultoivana silmäkirurgina Moorfields Eye Hospitalissa Itä-Lontoossa.

Yhdysvalloissa toimenpidettä mainostetaan jopa "kauneuspalveluna" morsiamille, jotta he voivat välttää kameran salaman heijastumisen silmälaseista tai piilolinssin hukkaamisen nauttiessaan sukellusopetuksesta häämatkallaan Karibialla.

Kiitos kovien myyntitaktiikoiden ja ajanvarauksettomien palveluiden, vuosittain noin 100 000 brittiä suostuu toimenpiteeseen siinä toivossa, että pääsisivät lopullisesti eroon silmälaseista ja piilolinsseistä. Kolme neljäsosaa asioi kolmessa suuressa liikkeessä: Optical Expressissä, Optimaxissa ja Ultralasessa. Yhdysvalloissa 750 000 amerikkalaista suostuu laserleikkaukseen joka vuosi, enimmäkseen ajanvarauksettomissa keskuksissa kuten TLC Laser Eye Centersissä.

Mitä lääkärit ja silmäspesialistit kertovat sinulle

 • Toimenpide voidaan tehdä lounastauolla: aikaa menee vain 20 minuuttia per silmä
 • Toimenpide on toimiva ja erittäin edullinen – alle 500 puntaa per silmä
 • Leikkaus on yksinkertainen ja komplikaatiot ovat äärimmäisen harvinaisia
 • Kaikki lääkärit ja asiantuntijat ovat erikseen koulutettuja
 • Toimenpiteen esittelyn ja itse toimenpiteen välillä on harkinta-aika
 • Toimenpiteen selittää "refraktiivinen kirurgi", asiantuntija, joka tekee itse leikkauksen
 • Mainoshehkutuksen mukaan 99 prosentilla potilaista leikkauksen tulokset ovat positiivisia. Optimax väittää verkkosivuillaan, että 99,83 prosenttia sen 4 000 lievästä likinäköisyydestä kärsivästä potilaasta sai ilman laseja ajamiseen riittävän näön ja että 95,99 prosenttia sai näöntarkkuuden 6/6 kahden vuoden jaksolla vuosina 2007–2009. Optical Express väittää onnistuneensa 99 prosentissa leikkauksista "yleisimmissä toimenpiteissä" yli 300 000 potilaan kanssa.

Mitä lääkärit eivät kerro sinulle

Mutta nämä valikoidut tilastot kiillottavat todellisuutta ja sitä, mitä on tapahtunut potilaille kokonaisuudessaan, kun mukaan otetaan ne, joilla ei ole lievää likinäköisyyttä tai joilla toimenpide on mennyt pieleen – mikä on tapahtunut miljoonille Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa.

Vaikka Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA pitää kirjaa valituksista MedWatch- ohjelmansa avulla, monet LASIK-vastaanotot eivät ilmoita komplikaatioista eikä niiltä sitä edellytetä. Tosiasiassa useimmille potilaille ei edes kerrota, että he voivat tehdä tällaisen ilmoituksen, minkä takia niin valtava määrä toimenpiteen sivuoireista jää ilmoittamatta Yhdysvalloissa. Tämän seurauksena jää Lasik Complications -organisaation (www.lasikcomplications.com) kaltaisten tahojen hartioille kerätä sairauskertomuksia ja tarjota vaihtoehtoja.

Isossa-Britanniassa tilanne on samanlainen. Sivuoireista ei ole pakko ilmoittaa, ja itse asiassa toimenpiteen tekijöiden ainoa edellytys on lääketieteellinen pätevyys. Sasha Rodoy on 57-vuotias lontoolainen ja entinen muotisuunnittelija, jonka silmät vaurioituivat pahasti laserleikkauksessa vuonna 2011 (ks. laatikko), ja hän kampanjoi nyt tiukempien säädösten puolesta. Vain muutaman vuoden sisällä häneen on ollut yhteydessä ainakin 3 000 ihmistä, jotka ovat sanoneet kärsineensä toimintakykyä rajoittaneista komplikaatioista.

Vasta vuonna 2008 FDA lisäsi LASIK-verkkosivulleen linkin haittailmoitukseen, jolloin valituksia alkoi vyöryä.

Puolestapuhujat väittävät, että kehitys ja uudet laitteet ovat tehneet toimenpiteestä turvallisemman, mutta uusimmat tutkimukset ja kyselyt paljastavat hyvin erilaisen todellisuuden.

 • Potilasilmoituksia merkittävistä sivuoireista kertyy tasaisesti. Vuonna 2014 FDA sai 1 801 ilmoitusta haittavaikutuksista; ainoastaan vuoden 2015 viiden ensimmäisen kuukauden aikana virasto sai 499 ilmoitusta. Ja on hyvin todennäköistä, että nämä luvut eivät kata kaikkea.
 • Tuoreimmat tutkimukset paljastavat hälyttävän määrän ongelmia. FDA:n omassa pitkään odotetussa LASIK Quality of Life Collaboration Projectissa selvisi, että jopa 45 prosentilla niistä, joilla ei ollut ongelmia ennen LASIKia, esiintyy nyt näkökentässään esimerkiksi sädekehiä, valoryppäitä ja häikäisyä, jotka vaikeuttavat näkemistä, ja 30 prosenttia kärsii silmien kuivumisesta. Lisäksi neljä prosenttia kertoi "erittäin" tai "äärimmäisen" vaikeista oireista, ja yhdellä prosentilla oli äärimmäisiä vaikeuksia tai mahdottomuutta selvitä normaaleista toimista näkönsä takia.1
 • Teknologia ei paranna onnistumiskeskiarvoa. 12 kliinisen testin kokoomatutkimuksessa otettiin mukaan uusin wavefront-teknologia, joka ottaa huomioon silmän pinnanmuodot ja pienet epäsäännöllisyydet, ja tutkimuksessa kävi ilmi, että vain puoli vuotta LASIK-toimenpiteen jälkeen 17,5 prosentilla esiintyi sädekehiä, 19,7 prosentilla häikäisyä (valoryppäitä), 19,3 prosentilla ongelmia yöllä ajamisessa ja 21 prosentilla silmien kuivuutta.2
 • Itse LASIK-toimenpiteessä käyneet lääkäri ovat tyytymättömiä. Eräässä tutkimuksessa 50 prosenttia LASIK-toimenpiteessä käyneistä lääkäreistä kärsi silmien ärsytyksestä, 35 prosentilla oli vaikeuksia nähdä hämärässä, 43 prosenttia kärsi häikäisystä ja 41 prosenttia valitti sädekehistä.3

The Royal College of Ophthalmologists on julkaissut ohjeet siitä, millaisia taitoja ja kokemusta tarvitaan tämänkaltaisen toimenpiteen toteuttamiseen, ja se suosittelee, että laserleikkauksia tekevät kirurgit tekisivät ainakin 500 toimenpidettä vuodessa – ja oppilaitos tarjoaa myös harjoitteluohjelmaa.

Mutta harjoittelu on täysin vapaaehtoista, ja tämän miljoonien eurojen alan oikeusjuttu-uhkailut ovat lähes tehneet selvää ohjeista. Rodoy on käytännössä yhden naisen edunvalvoja Isossa-Britanniassa, kun hallitus vain hidastelee asiassa.

Eikä ongelmassa välttämättä ole kyse vain kokemattomuudesta. FDA:n ilmiantaja Morris Waxier toimi FDA:n oftalmologisten laitteiden yksikön johtajana vuonna 1998, jolloin FDA hyväksyi ensimmäiset LASIK-laitteet, ja hänen mukaansa toimenpidekirurgit ja laitevalmistajat liioittelivat sen turvallisuutta ja piilottivat häneltä ja FDA:n muilta jäseniltä tutkimusnäyttöä toimenpiteen sivuoireista ja huonosti suunnitelluista kliinisistä testeistä.

Hänen kantaansa yhtyy kaksi muuta FDA:n ilmiantajaa, joiden mukaan FDA luhistui alan paineen alla ja vähätteli vakavia haittavaikutuksia kuten potentiaalisesti rampauttavaa heikentynyttä hämäränäköä, äärimmäistä silmien kuivumista ja sumentunutta näköä ja kutsui niitä vain "komplikaatioiksi", jotta ne eivät muodostaisi yhden prosentin kokonaishaittavaikutuksia, jonka FDA on asettanut hyväksyttäväksi ylärajaksi.

Tämä tarkoittaa sitä, että potilaille, joilla on vakavasti heikentynyt sarveiskalvo – mikä voi johtaa lailliseen sokeuden määritelmään – kerrotaan, että he kärsivät kartiopullistumasta, jossa oireet ovat samanlaisia ja joka syntyy luonnollisesti.

Laserleikkauksia on vääristelty niin, että Ison-Britannian kilpailukomission vuonna 2012 tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että kaikista kirurgisista toimenpiteistä potilaat tekevät laserleikkauksista vähiten tutkimustyötä ja selvittävät lähinnä halvimmat hinnat. Tämä selvisi, kun komissio selvitti alan toimijoiden yritysostoja.

Useimmat potilaat suostuvat toimenpiteeseen vailla tietoa toimenpiteen toiminnasta, kirurgin kokemuksesta ja mahdollisista riskeistä.

Monet itse asiassa painostetaan menemään leikkaukseen jo konsultaatiopäivänä heidän tavattuaan vain assistentin eikä lääkäriä, eivätkä he ainakaan tapaa kirurgia, joka lopulta tekee toimenpiteen.

Optical Expressin asiakirja nimenomaan ohjeistaa, että "liikkeen etuosan" henkilökunnan tulisi "ottaa asiakkaat haltuun" ja kehottaa heitä hoitamaan toimenpide alta pois heti.4

Tämä sinun kannattaa sisäistää, ennen kuin lasereita suunnataan lähellekään silmämuniasi.

Mitä silmälääkäriasemat eivät kerro sinulle

Komplikaatiot eivät ole harvinaisia. The Royal College arvioi, että komplikaatiot vaikuttavat jopa viiteen prosenttiin eli yhteen 20:stä – ja tämä on hillitty arvio. Yhdysvaltalaisen vahingoittuneen potilaan Paula Coferin mukaan ainakin seitsemän amerikkalaista on tehnyt itsemurhan kamalalla tavalla pieleen menneen LASIK-leikkauksen jälkeen, kaksi on yrittänyt itsemurhaa ja lukemattomilla muilla potilailla on itsemurha-ajatuksia.

Tuloksena saattaa olla tasaisesti heikkenevä sarveiskalvo. Jopa 40 prosentissa tapauksista LASIK-tekniikka on aiheuttanut sarveiskalvon heikkenemistä.5 Joissain tapauksissa heikentynyt sarveiskalvo palaa takaisin alkuperäiseen muotoonsa – jolloin jäät taas likinäköiseksi.6 Likinäköisyytesi saattaa myös pahentua asteittain. Vakavissa tapauksissa sarveiskalvo luhistuu ja aiheuttaa LASIKin-jälkeistä kartiopullistumaa, jossa näkö on niin vääristynyt, että potilas luokitellaan laillisesti sokeaksi.

Silmäsi saattavat tulehtua vielä puolitoista vuotta leikkauksen jälkeen, ja tulehdus aiheuttaa sarveiskalvon tulehdusta, joka saattaa uhata näköä.7

Näön terävyyden palaaminen saattaa viivästyä, jolloin silmäsi saattaa näyttää utuiselta.8

Saatat kärsiä silmien kuivuudesta, mikä voi vaikuttaa kyynelkanavaan pysyvästi.9 Tohtori Anat Galor on kirurgi Bascom Palmer Eye Institutessa Floridassa, ja hänen mukaansa noin 20–30 prosentilla LASIK-potilaista on kivuliaat ja kutisevat kuivat silmät, joiden kanssa pärjää, mutta viidellä prosentilla silmät ovat pysyvästi niin kuivat, että he tarvitsevat jatkuvasti silmätippoja tai kosteuttavia suojalaseja. Melkein yksi prosentti on Galorin arvion mukaan täysin toimintakyvytön.

Saatat kärsiä verkkokalvon irtaumasta, "kierosilmäisyydestä" (karsastus) ja silmänpohjan vaurioista.10

Näköhermoihisi voi tulla vaurioita, mikä vaikuttaa näköön pysyvästi.11

Kirurgiset komplikaatiot voivat muuttaa yksinkertaisen likinäköisyyden epäsäännölliseksi hajataitoksi (vääristynyt sarveiskalvo), mikä tekee näöstä samean tai vääristyneen.12

Saatat menettää näkösi kokonaan komplikaatioiden takia. Eräässä 24 erilaisen komplikaation tutkimuksessa 13 tapahtui toimenpiteen aikana. Tutkijoiden lopputulos oli, että tekniikka itsessään saattaa johtaa vakaviin komplikaatioihin, jotka johtavat näön menetykseen, kuten kävi laulaja Mel B:lle (ks. laatikko).13

Hämäränäkösi ja kontrastiherkkyytesi voivat huonontua, mikä hankaloittaa samanväristä taustaa vasten asetettujen kohteiden havaitsemista.14

Todennäköisesti tarvitset edelleen laseja joihinkin tehtäviin, kertoo David Gartry, ja silmäsi muuttuvat edelleen iän myötä.

Lopputulos: Pieleen mennyttä leikkausta ei voi korjata, kuten muiden leikkausten kohdalla. "Laserit voivat poistaa sarveiskalvokudosta, mutta mikään teknologia ei voi korvata sitä", sanoo Lasik Complicationsin verkkosivusto.

Voit ainoastaan turvautua sellaisiin lääkäreihin kuin miamilainen optometrian tohtori Edward Boshnick, joka on erikoistunut hoitamaan potilaita, joilla on silmäkirurgian aiheuttamia komplikaatioita ja joille voidaan valmistaa yksilölliset piilolinssit kuten skleraaliset piilolinssit.

VIITTEET

1 www.fda.gov/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/SurgeryandLifeSupport/LASIK/ucm190291.htm

2Cornea, 2007; 26: 246–54

3J Cataract Refract Surg, 2014; 40: 395–402

4The Guardian, 20.9.2014 (verkkojulkaisu)

5Lancet, 2003; 361: 1225–6

6Ophthalmology, 2001; 108: 666–72; Klin Monbl Augenheilkd, 2011; 228: 704–11

7Ophthalmology, 2003; 110: 503–10

8Nippon Ganka Gakkai Zasshi, 2003; 107: 249–56

9Am J Ophthalmol, 2001; 132: 1–7

10 Am J Ophthalmol, 1999; 128: 588–94; Yonsei Med J, 2000; 41: 404–6; Am J Ophthalmol, 2001; 131: 666–7

11 Am J Ophthalmol, 2000; 129: 668–71

12 Boxer Wachler BS. LASIK Risks and Complications; www.allaboutvision.com/visionsurgery/lasik_complic...

13 Eur J Ophthalmol, 2003; 13: 139–45

14 J Cataract Refract Surg, 2007; 33: 1120–2

LAATIKKO

Valon sokaisemat

 • Laserleikkauksen vaarat tulivat esille, kun Mel B, entinen Spice Girlsin jäsen, kertoi toisen silmänsä sokeutuneen laserleikkauksen jälkeen. "En näe lainkaan vasemmalla silmälläni, koska leikkaus meni niin pieleen", hän kertoi. Hänen ainoa vaihtoehtonsa on odottaa sarveiskalvosiirrännäistä, joka korvaa osan hänen vasemman silmänsä kudoksesta kuolleen luovuttajan kudoksella.
 • Sasha Rodoylla oli keskivertoista likinäköisyyttä ja hän käytti silmälaseja vain lukemiseen, kun hän päätti mennä leikkaukseen vuonna 2011. Nyt hän tarvitsee laseja lukemisen lisäksi myös keskipitkillä etäisyyksillä ja ajaessaan, eli koko ajan. Lisäksi hän kärsii monista lamauttavista sivuoireista: kuivista silmistä, valoryppäistä valojen ympärillä öisin ja syvyysnäön puutteesta.
 • Eräs vuonna 2006 leikkauksessa käynyt nainen kertoo Lasik Complicationsin verkkosivuilla, että noin vuoden kuluttua hän kärsi molempien silmien kartiopullistumasta. Vuonna 2008 vääristyneitä sarveiskalvoja yritettiin korjata toisella kirurgisella toimenpiteellä, CK-lämpöleikkauksella (konduktiivinen keratoplastia).

Vuonna 2014 oikean silmän sarveiskalvon läppä irtosi paikaltaan ja hänen sarveiskalvoonsa tuli reikä. Hän sai hätäleikkauksessa sarveiskalvosiirrännäisen, minkä takia hänen täytyy käyttää steroidisilmätippoja, jotta hänen silmänsä ei hylkisi siirrettä. Tämä taas aiheutti suuren nousun hänen oikean silmänsä silmänpaineessa, mikä aiheuttaa glaukoomariskin.

Painetta laskettiin silmään kirurgisesti asennetulla shuntilla, mikä aiheutti peruuttamattomia vaurioita hänen näköhermoonsa.

Hänen oikea silmänsä on nyt sokea. Lasik Complications -sivusto kutsuu tätä "tarpeettoman silmäkirurgian dominoefektiksi".

LAATIKKO

LASIK vai LASEK?

Laserleikkaus toimii niin, että lasersäde suunnataan suoraan sarveiskalvon pohjaan ja sarveiskalvoa uudelleenmuotoillaan – sitä latistetaan niillä, jotka ovat likinäköisiä, ja tehdään suipommaksi niillä, jotka ovat kaukonäköisiä.

LASIK on yleisin tekniikka, ja se hyödyntää erityistä veistä, jolla nostetaan sarveiskalvon pintaan läppä, jonka avulla päästään käsiksi sarveiskalvon pohjaan. Tämä läppä asetetaan takaisin paikalleen heti laserhoidon jälkeen.

LASEK-toimenpide tehdään nykyään yleensä vain, kun sarveiskalvo on liian ohut LASIK-hoitoa varten. LASEKissa käytetään alkoholia, jolla pehmennetään sarveiskalvon ulommaista solukerrosta (epiteelikudos), jolloin se voidaan siirtää sivuun. Kun laser on uudelleenmuotoillut sarveiskalvoa, solukerros siirretään takaisin paikalleen.

"Näköhermoihisi voi tulla vaurioita, mikä vaikuttaa näköön pysyvästi"

"Useimmat potilaat suostuvat laserleikkaukseen vailla tietoa toimenpiteen toiminnasta ja riskeistä"