MITÄ LÄÄKÄRIT EIVÄT KERRO SINULLE

Swipe to the left

Myrkkyä ruokakulhossa

Myrkkyä ruokakulhossa
2 years ago 999 Katselut Ei kommentteja

Lemmikkien ruokajalosteet ovat täynnä kemikaaleja ja säilöntäaineita — ja jotkin näistä aineista voivat olla vaarallisia.
Kun lukee koiran- ja kissanruo¬kapakkausten kylkiä, näkee epämääräisyyksiä, kuten ”aitoa lihaa”, ”erikoisöljyjä”, ”luonnol¬lisia kuituja” sekä ”vitamiineja ja mineraaleja”. Joskus pakkausmerkin¬nöissä ilmoitetaan muita makuaineita ja lisäaineita, mutta yleensä ei nimeltä.
Koskaan ei eritellä lisäaineita, joita tyypil¬linen koiran- tai kissanruokapurkki sisältää.
Yhtiöt ovat niin liberaaleja lisäai¬neiden suhteen — ja säätelyelimet niin löyhiä eläinten ruokien kohdalla — että jokainen ruoan muotoa tai rakennetta kohentamaan tarkoitettu lisäys tarkoittaa yhä suurempaa määrää kemikaaleja. Säilöntäaineiden lisäksi lemmikin ruo¬ka voi sisältää jopa 27 erilaista lisäainetta maun parantajista, paakkuuntumisenes¬toaineista, väriaineista ja kuivatusaineista emulgaattoreihin, makeuttajiin, liuotus¬aineisiin, stabilointiaineisiin, sakeutusai¬neisiin ja rakenteen parannusaineisiin.
Keskikokoinen koiranruokajalos¬teita syövä koira voi syödä jopa viisi kiloa säilöntäaineita vuodessa. Lue tältä ja seuraavalta sivulta tietoa tavallisimmista aineista tyypillisessä koiranruokaja¬losteessa.PropyleeniglykoliKuivissa ja puolikuivissa ruoissa kosteutta sitovana aineena käytettävä propyleeniglykoli on molekyylisesti samankaltainen jäätymisenesto- ja hydraulinesteiden kanssa. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n hyväksymän tutkimuksen mukaan aine vaikuttaa merkittävästi sydänsairauden syntyyn kissoilla. FDA:n raportissa vuodelta 1994 sanotaan: ”tuoreet laadukkaista tieteellisistä tutkimuksista saadut tulokset osoittavat, että propyleeniglykoli alentaa veren punasolujen elinaikaa ja tekee ne alttiimmaksi oksidatiivisille vaurioille. Sillä on myös muita haittavaikutuksia kissoille, jotka syövät ainetta määrinä, joita puolikuivassa kissanruoassa esiintyy.”1
Tammikuussa 2001 FDA:n eläinlääketieteen keskus CVM kielsi propyleeniglykolin käytön puolikuivassa kissanruoassa, kun sen todettiin aiheuttavan punasolujen hajoamista.2
Tätä kemikaalia saatetaan USA:ssa silti yhä käyttää koiranruoassa. EU:ssa propyleeniglykolia ei ole hyväksytty elintarvikekäyttöön.EtoksikiiniSäilöntäaine, jonka kehitti alun perin Monsanto kumin stabilointiaineeksi. Etoksikiinia käytetään myös hyönteismyrkkynä ja tuholaismyrkkynä sekä säilöntäaineena kalajauhossa. FDA on saanut lemmikinomistajilta lukuisia ilmoituksia etoksikiinin aiheuttamista allergisista reaktioista, elinten toimintahäiriöistä, käytöshäiriöistä, iho-ongelmista ja jopa syövästä. Eräässä Monsanton toimeksiantamassa tutkimuksessa havaittiin koirilla maksan pigmenttimuutoksia ja kohonneita maksa-arvoja syödyistä säilöntäaineannoksista riippuen, mutta raportti oli niin epätieteellisesti dokumentoitu, että FDA vaati uutta tutkimusta. Se valmistui vuonna 1996, eikä siinä havaittu tällaisia muutoksia. Ainetta ei ole testattu kissoilla.
Vuonna 1997 CVM vaati varotoimenpiteenä koirien valmisruoan suurinta sallittua etoksikiinitasoa laskettavaksi 75 ppm:aan (75mg/kg).1 Vaikka etoksikiini on sallittu ihmisravinnoksi pitoisuuksina 100 ppm, tämä koskee ainoastaan mausteita, kuten cayennepippuria ja chilijauhetta, joita nautitaan vain pieniä määriä. Koira tai kissa saattaa syödä ruokajalostetta päivästä toiseen, ja ainetta kertyy sen elimistöön suuria määriä.
Vaikka USA:n lainsäädännössä oletettavasti vaaditaan etoksikiinin kaltaisten säilöntäaineiden ilmoittamista pakkausmerkinnöissä, lemmikinruokien valmistajat jättävät asian huomiotta.Butyloitu hydroksianisoli (BHA) ja butyloitu hydroksitolueeni (BHT)
BHA ja BHT ovat säilöntäaineita, jotka estävät rasvoja ja öljyjä pilaantumasta. Molempien on havaittu vaikuttavan eläinten hermostoon ja varsinkin nuorten eläinten neurologiseen kehitykseen, ja ne voivat myös aiheuttaa syöpää.3 Monet yhtiöt ilmoittavat nämä aineet pakkausmerkinnöissään ”EU:n hyväksyminä antioksidantteina” nimeämättä niitä. Näiden aineiden lisäksi muut ainesosat, kuten liha ja kala saattavat vaatia tuotteeseen lisättäväksi muita säilöntäaineita. Vaikka BHT on kielletty monessa maassa, USA:ssa se on yhä sallittu.
Luonnolliset säilöntäaineet, kuten E-vitamiini ja askorbiinihappo(C-vitamiini) ajavat saman asian aivan yhtä hyvin, ja moni ”luonnollisia” eläinten ruokia valmistavista yhtiöistä käyttääkin nykyisin näitä.Indigotiini, indigokarmiini (E132)Tämä indigoväri, jota tehdään formaldehydistä ja aniliinista valmistetusta kemikaalista, on sinisten farkkujen pääväriaine. Aineella tehdyt eläinkokeet viittasivat siihen, että se aiheutti aivokasvaimia urospuolisilla hiirillä. FDA:n päätöksen mukaan tuote on kuitenkin ”kohtalaisella varmuudella turvallinen”.6Propyyligallaatti
Tätä antioksidanttia, jota johdetaan luonnossa esiintyvästä gallushaposta orakesalpinan tanniineja hydrolysoimalla, käytetään kosmetiikan säilöntäaineena. Sen epäillään aiheuttavan syöpää ja maksasairautta, mutta väitteitä ei ole yksiselitteisesti todistettu.Alluranpunainen AC (E129)
Jotkin kosteista tai purkitetuista lemmikkien ruoista on tehty näyttämään ”mehukkaan lihaisalta” käyttämällä punaista väriainetta, jonka tiedetään tahraavan ja värjäävän eläimen turkkia. Tätä voi testata ottamalla vähän punertavaa lemmikinruokaa, lisäämällä siihen vähän vettä ja laittamalla ruoan kosteutta imevän paperipyyhkeen päälle. Jos ruoka tahraa paperin, se todennäköisesti tulee myös näkymään vaalean lemmikkisi turkissa. Tätä eniten käytettyä elintarvikeväriä testattiin hiirikokeissa, jotka FDA vahvisti epäluotettaviksi.5Tartratsiini (E102)
Tämä rikkihapon ja natriumnitriitin yhdiste on kolmanneksi yleisin elintarvikeväri. Tutkimuksissa — teollisuuden rahoittamissakin — on todettu, että tämä keltainen väriaine aiheuttaa munuaisten ja lisämunuaisten kasvaimia ja sisältää useita karsinogeenejä.
Vaikka FDA:n lopputulos oli, ettei tartratsiini aiheuta syöpä¬vaaraa ihmisille, sen tiedetään aiheuttavan allergisia reaktioita.7
Korkea jalostusaste ja sää¬dösten löyhyys on järkyttävää ja uhkaa miljoonien ala-arvoista ruokaa ja vaarallisia lisäaine¬cocktaileja syövien lemmikkien henkeä. Jos syötät lemmikillesi tavanomaista koiran- tai kissan¬ruokaa, sen henki on kirjaimelli¬sesti sinun käsissäsi.LÄHTEET
1 http://www.fda.gov/animalveterinary/
resourcesforyou/ ucm047113.
htm
2 Vet Pathol, 1990; 27: 299–310
3 Food Chem Toxicol, 1986; 24:
1071–82; J Am Oil Chem Soc,
1972,52: 59–63
4 Free Radic Biol Med, 2004; 37:
287–303
5 www.fda.gov/downloads/Advisory-
Committees/CommitteesMeeting-
Materials/FoodAdvisoryCommittee/
UCM255119.pdf
6 http://www.epa.gov/opprd001/
inerts/foodcolors.pdf
7 www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/
cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=201.20