MITÄ LÄÄKÄRIT EIVÄT KERRO SINULLE

Swipe to the left

Kodin lääkekaappi

Kodin lääkekaappi
2 years ago 791 Katselut Ei kommentteja

Kotoa löytyvillä aineilla voi hoitaa heinänuhaa, hiustenlähtöä ja paljon muuta.

Kuten useimmat potilaani, olet varmaankin tottunut ajattelemaan lääkettä aineena, joka tulee pakkauksessa apteekista tai vaikkapa luontaistuotekaupasta. Paljon yksinkertaisia hoitokeinoja, joilla voi tehokkaasti hoitaa kaikenlaisia vaivoja aknesta hiustenlähtöön, voi kuitenkin löytää omista keittiön kaapeista ja puutarhasta.

Seuraavia hoitokeinoja on käytetty suvussani suku­polvien ajan — eikä raaka-aineita tarvitse hakea kovin kaukaa.

Heinänuha

Hae ruohoa omalta nurmikoltasi (kun se on kasvanut pitkäksi ja siementää), hauduta siitä teetä ja juo sitä kupillinen päivässä. Ruoho on yhtä tehokasta tuoreena ja kuivattuna. Parhaan tuloksen saat, kun aloitat hoidon kaksi kuukautta ennen oireiden oletettua alkamista.

Saatavilla on myös timoteista (Phleum pratense) ja sen siitepölystä valmistettuja tabletteja (Grazax, valmis­taja ALK-Abelló). Pane tabletti kielen alle ja anna sen sulaa. Grazax on Suomessa reseptilääke.

Iholle

Akne

Aromaterapeutit ja ihotautilääkärit suosittelevat laventeliöljyä lieville aknen muodoille. Taputtele ainetta ongelmakohtiin vanutupolla useita kertoja päivässä.

Ihoärsytys

Hyvin kypsästä avokadosta saa rauhoittavan naa­mion kasvoille ja muille ärtyneille ihoalueille. Sekoita hedelmälihaan 1 tl auringonkukkaöljyä tai maissiöljyä ja 1 tl vuohenmaitojugurttia ja levitä seos iholle. Anna vaikuttaa 15 minuuttia ja huuhtele pois.

Pienet kauneusvirheet ja epäpuhtaudet

Kiehauta 100 g raastettua piparjuurta puolessa litrassa maitoa, siivilöi, anna jäähtyä ja hiero iholle.

Märkivät haavat

Käytä kylmää piparjuurikeitettä ja sen jälkeen viileää hunajaa, joka on ennen tätä steriloitu kuumentamalla vesihauteessa.

Hiuksille ja päänahalle

Hilse

Sekoita keskenään 25 ml takiaisöljyä, yksi kananmunankeltuainen ja 1 tl tuoretta sitruunan mehua. Hiero seos päänahkaa­si ja anna vaikuttaa yön yli (pane pyyhe tyynyn suojaksi). Huuhtele pois seuraa­vana aamuna.

Hiustenlähtö

Vatkaa yksi kananmunankeltuainen, 5 rkl oliiviöljyä ja 10 rkl rommia. Hiero seos voimakkaasti päänahkaasi ja peitä hiukset suihkumyssyllä. Jätä seos hiuksiin yön yli ja huuhtele pois aamulla.

Voit myös hieroa päänahkaasi nok­kosöljyä iltaisin kerran tai pari viikossa (suojaa pääsi pyyhkeellä tai suihkumys­syllä yön yli, pese hiukset aamulla nor­maalisti shampoolla), tai hieroa päänah­kaasi eteerisiä öljyjä (timjami, rosmariini, laventeli, setri) päivittäin.

Runsautta hiuksiin saat huuhtelemal­la ne pesun jälkeen vedellä ja puolella pullollisella olutta.

Huuliin

Kuivat huulet

Tavallinen kurkku kosteuttaa huulia loistavasti. Leikkaa kurkusta viipaleita ja hiero niitä huuliin.

Halkeilevat huulet

Hiero ohuita sipulinviipaleita (tai valko­sipulia) halkeileville alueille. Voit myös hieroa huuliin hunajaa ennen nukku­maanmenoa.

Silmille

Väsyneet silmät

Ota 4 rkl kamomillasauniota, kaada päälle litra kiehuvaa vettä ja anna hautua 10 minuuttia. Pidä kasvojasi seoksesta nousevan höyryn päällä silmät suljettuina.

Rähmivät silmät

Levitä huoneenlämpöistä rahkaa suljetuille silmäluomille ja anna vaikuttaa 15 minuutin ajan. Pese sitten rahka pois seuraavanlaisella seoksella: Kiehauta 1 rkl hunajaa 0,5 l:ssa suodatettua vettä, kuori vaahto pois ja anna jäähtyä hieman. Kasta vanutuppo haaleaan liuokseen ja pyyhi sillä silmät.

Suuhun

Pahanhajuinen hengitys

Lisää 2 tl murskattuja kuminansiemeniä 2,5 dl:aan kiehuvaa vettä ja anna hautua 10 minuuttia. Siivilöi. Juo nestettä pieninä kulauksina aterian yhteydessä.

Ientulehdus tai haavaumat

Lisää 1 kukkurallinen ruokalusikallinen kuivattua mustikkaa kupilliseen kylmää vettä. Kuumenna, anna hautua 10 minuuttia ja siivilöi. Huuhtele suu nesteellä tunnin välein. Salvianlehdet ovat hyvä vaihtoehto kuivatulle mustikalle.

Harald Gaier

LÄHTEET

1 Evid Based Complement Alternat Med,2009; 6: 165–73