MITÄ LÄÄKÄRIT EIVÄT KERRO SINULLE

Swipe to the left

marraskuuta 2016

Perhosvaikutus

1 years ago 1522 Katselut Ei kommentteja

Chris Woollams kertoo, kuinka hän perusti syöpähyväntekeväisyysjärjestö CANCERactiven, kun hänen tyttärellään diagnosoitiin aivokasvain

"Chris, tämä on kamalaa. Catherinella on aivokasvain." Nämä seitsemän sanaa muuttivat elämäni.

On teoria, jonka mukaan perhosen siiveniskun vaikutukset voivat ylettyä Havaijilta Lontooseen asti. Tyttäreni Catherine oli juuri tällainen perhonen. Hänellä oli 22-vuotiaana kaikki, mitä toivoa saattaa: älyä, ulkonäköä, tutkinto Bristolin yliopistosta, mahtava poikaystävä ja työ Vogue-lehdessä. Ja sitten: kuolemaan johtava aivokasvain. Kuin jumala olisi pilaillut kustannuksellamme. Tiedätkö ajatuksen siitä, että kun saavumme maan päälle, jokainen saa valita kuusi korttia hyvien asioiden pakasta, mutta jokaisen on valittava myös kolme pahojen asioiden pakasta? Meille Catherinen diagnoosi oli kaikki pahat asiat yhdessä. Elämä on kaiketi oppimista. Mutta oliko Catherinen tarkoitus oppia tästä jotain, vai oliko kyseessä koetus hänen läheisilleen? Kun Catherinen äiti vei hänet Brasiliaan tapaamaan hengellistä parantajaa João de Deusta, hän aloitti vetoomuksensa sanomalla: "Toin Catherinen tänne nähdäkseni, voisitko tehdä jotain hänen hyväkseen." Parantaja vastasi: "Ei. Catherine on tuonut sinut."

Siitä hetkestä, kun kuulin alun perin kohtalokkaat seitsemän sanaa, tiesin ihanan tyttäreni kuolevan. En silti vaipunut epätoivoon, päinvastoin. Neljän päivän päästä kirurgi leikkasi Catherinen kalloa ja asetti skalpellinsa lapseni aivoihin. Voitko kuvitella sitä kauhua? Muistan yhä elävästi Catherinen vauvana, punaisessa mekossaan. Kutsuimme häntä "supervauvaksi", sillä hän oli unelmiemme lapsi. Ja nyt, yhtäkkiä, kaikki oli niin kovin vaikeaa.

Optinen harha

1 years ago 1672 Katselut Ei kommentteja

Laserleikkauksen pitäisi olla "laastarileikkaus", joka taianomaisesti korjaa näön, mutta totuus laserleikkauksista on paljon sumeampi, kirjoittaa Lynne McTaggart

Kävele sisään, kävele ulos ja näe! Näin positiivisesti esitetään laserleikkaus, jonka pitäisi olla laastarin kaltainen toimenpide likinäköisyyteen ja pitkänäköisyyteen. Yleisön mielessä laserleikkaus "on kuin hampaan paikkaus hammaslääkärissä", sanoo johtava laserleikkauksien asiantuntija David Gartry, joka toimii konsultoivana silmäkirurgina Moorfields Eye Hospitalissa Itä-Lontoossa.

Yhdysvalloissa toimenpidettä mainostetaan jopa "kauneuspalveluna" morsiamille, jotta he voivat välttää kameran salaman heijastumisen silmälaseista tai piilolinssin hukkaamisen nauttiessaan sukellusopetuksesta häämatkallaan Karibialla.

Kiitos kovien myyntitaktiikoiden ja ajanvarauksettomien palveluiden, vuosittain noin 100 000 brittiä suostuu toimenpiteeseen siinä toivossa, että pääsisivät lopullisesti eroon silmälaseista ja piilolinsseistä. Kolme neljäsosaa asioi kolmessa suuressa liikkeessä: Optical Expressissä, Optimaxissa ja Ultralasessa. Yhdysvalloissa 750 000 amerikkalaista suostuu laserleikkaukseen joka vuosi, enimmäkseen ajanvarauksettomissa keskuksissa kuten TLC Laser Eye Centersissä.

Reseptissä hieman Tšehovia ja hieman Supermiestä

1 years ago 928 Katselut Ei kommentteja

Lomailulta odotetaan paitsi lepoa, myös ajatusten jäsentämistä. Tähän tarkoitukseen kirja on yksinkertainen ja tehokas väline – näin lupaa kirjallisuusterapia, eräs itseilmaisuun perustuvista terapiamuodoista.

Kirjojen lohduttavan voiman tuntee jokainen kirjoja lukeva. Vaikeina aikoina avataan usein oma lempikirja, sillä juuri se auttaa, vaikka olisi jo moneen kertaan luettu ja hiirenkorvilla. Kirjan tuoma apu on todellista.

Kirjallisuusterapia hoitokeinona eroaa tavallisesta lukemisesta pääasiassa siinä, että se on määrätietoista, huolellisesti suunniteltua ja tuloksiin keskittyvää lukemista, joka yleensä liittyy potilaille ajankohtaiseen aiheeseen.

Alumiinifolio – mitä vähemmän, sitä parempi

1 years ago 1654 Katselut Ei kommentteja

Alumiinifoliota kuluu keittiössä rullakaupalla, mutta onko se turvallista?

Alumiini on maankuoren yleisin alkuaine. Se on valoa hyvin heijastava, kevyt, pehmeä, plastinen, venyvä, helposti taottava ja kiillotettava metalli. Erinomaisten fyysisten ominaisuuksien ansiosta alumiini sopii käytettäväksi elintarviketeollisuudessa alumiinifoliona.

Folion tärkein etu on se, että ruoan kypsentämiseen tarvitaan hyvin vähän jos ollenkaan rasvaa, koska vihannekset, hedelmät, liha tai kala hautuvat omassa nesteessään. Sen lisäksi foliohaudutettu ruoka valmistuu nopeammin folion sisäpuolelle syntyvän korkean lämpötilan ansiosta. Perunat, kala ja liha voidaan kääriä alumiinifolioon ja paistaa suoraan grillillä tai hiilillä. Alumiinifolio estää nesteen haihtumista, joten sen sisällä valmistettu ruoka on mehevää, pehmeää ja maukasta. Foliota arvostetaan myös siksi, että siinä valmistetun ruoan jälkeen ei tarvitse tiskata eikä puhdistaa uunia.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että foliossa käytetty alumiini ei ole aivan harmiton metalli, josta valmistettuja tuotteita voi käyttää niin usein ja siten kuin haluaa. Folion päivittäinen käyttö saattaa nostaa aivojen alumiinipitoisuuksia, mikä voi aiheuttaa Alzheimerin taudille tunnusomaisia oireita.