MITÄ LÄÄKÄRIT EIVÄT KERRO SINULLE

Swipe to the left

Alumiinifolio – mitä vähemmän, sitä parempi

Alumiinifolio – mitä vähemmän, sitä parempi
1 years ago 1655 Katselut Ei kommentteja

Alumiinifoliota kuluu keittiössä rullakaupalla, mutta onko se turvallista?

Alumiini on maankuoren yleisin alkuaine. Se on valoa hyvin heijastava, kevyt, pehmeä, plastinen, venyvä, helposti taottava ja kiillotettava metalli. Erinomaisten fyysisten ominaisuuksien ansiosta alumiini sopii käytettäväksi elintarviketeollisuudessa alumiinifoliona.

Folion tärkein etu on se, että ruoan kypsentämiseen tarvitaan hyvin vähän jos ollenkaan rasvaa, koska vihannekset, hedelmät, liha tai kala hautuvat omassa nesteessään. Sen lisäksi foliohaudutettu ruoka valmistuu nopeammin folion sisäpuolelle syntyvän korkean lämpötilan ansiosta. Perunat, kala ja liha voidaan kääriä alumiinifolioon ja paistaa suoraan grillillä tai hiilillä. Alumiinifolio estää nesteen haihtumista, joten sen sisällä valmistettu ruoka on mehevää, pehmeää ja maukasta. Foliota arvostetaan myös siksi, että siinä valmistetun ruoan jälkeen ei tarvitse tiskata eikä puhdistaa uunia.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että foliossa käytetty alumiini ei ole aivan harmiton metalli, josta valmistettuja tuotteita voi käyttää niin usein ja siten kuin haluaa. Folion päivittäinen käyttö saattaa nostaa aivojen alumiinipitoisuuksia, mikä voi aiheuttaa Alzheimerin taudille tunnusomaisia oireita.

Asiantuntijat eivät suosittele säilyttämään tai valmistamaan foliossa happamia elintarvikkeita. Ruoat, jotka sisältävät tomaattimehua, marinadia, alkoholia (esim. viiniä) tai etikkaa tai joihin on lisätty suolaa tai sitruunaa, saattavat kuumennettaessa kehittää kemiallisen reaktion, jonka lopputuloksena on erilaisia alumiinisuoloja. Ne ovat mahdollisesti haitallisia ihmisten terveydelle. Lisäksi valmistettaessa ruokaa foliossa korkeassa lämpötilassa – jopa ilman happamia liemiä tai marinadeja – ruokiin ja niiden nesteisiin kehittyy alumiinioksidia. Kypsentämisen jälkeen folioon jäänyttä nestettä tai lientä ei suositella nautittavaksi edellä mainitun reaktion aikana syntyneiden alumiinin sivutuotteiden takia.

Uusimpien, eri maissa tehtyjen tieteellisten tutkimusten mukaan alumiinia sekä sen suoloja ja oksideja, joita elämämme aikana saamme liiallisia määriä, saattaa kertyä elimistöön. Tämä on tärkein Alzheimerin taudin syy. Alumiinia ei ole määritelty haitalliseksi aineeksi, mutta tieteellisten todistusten mukaan se on neurotoksinen. Se saattaa tukahduttaa useita biologisia toimintoja sekä on kasveille, eläimille ja ihmisille haitallinen. Oireet eivät välttämättä näy lyhyellä aikavälillä, koska ne eivät ala vakavina, mutta pitkäaikainen altistus uhkaa tärkeintä elintämme eli aivoja: muisti huononee, oppimisvaikeuksia kehittyy, koordinaatio ja suuntavaisto heikentyvät. Lisäksi saattaa ilmetä sietämätöntä päänsärkyä.

Tutkijoiden mukaan on olemassa riittävästi tietoa siitä, että juuri Al3+-ionit aiheuttavat Alzheimerin taudin kehitystä ja osteoporoosia sekä lisäävät rintasyövän riskiä. Kukaan ei voi väittää alumiinin olevan näiden ongelmien syy, vaikka yhä useammat tutkimukset vahvistavat yhteyden.

Me saamme suhteellisen paljon edellä mainittuja aineita elintarvikkeiden pakkausmateriaaleista, kodin kulutustavaroista sekä ruoasta. On suositeltavaa rajoittaa näiden aineiden pääsyä elimistöön ruoan mukana, jottei syntyisi liian isoa alumiiniyhdisteiden pitoisuutta.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen on määritellyt hyväksyttävän viikon aikana saadun alumiinimäärän: 1 mg kehon painokiloa kohti. Asiantuntijoiden mielestä ihmisen elimistö pystyy poistamaan pieniä alumiinimääriä, joten edellä mainitun määrän ei pitäisi aiheuttaa huolta.

Jotta elintarvikkeisiin kertyisi mahdollisimman vähän alumiinia ja sen yhdisteitä, EU-viranomaiset suosittelevat toimimaan seuraavasti:

1. Kypsennä ruoka uunissa lasiastiassa. Suosi haudutettuja tai höyrytettyjä ja keitettyjä ruokia.

2. Folioon voi kääriä kylmät ruoat lyhyeksi ajaksi. Jos ruokaa säilytetään foliossa liian kauan, ei-toivottua alumiinia saattaa joutua ruokaan. Suklaalevyt on usein kääritty alumiinifolioon. Kitkan, lämpötilan vaihtelun ja muiden ympäristötekijöiden vaikutuksesta suklaaseen voi päätyä alumiinijohdannaisia.

3. Ruokaa voidaan joskus valmistaa foliossa, mutta ei liian usein.

4. Älä käytä alumiiniastioita, esimerkiksi kauhoja, kattiloita, paistinpannuja. Suurin osa keittiön työvälineistä on pinnoitettu, jottei metallia joutuisi ruokaan, mutta ajan myötä tiskauksen ja harjauksen myötä pinnoite irtoaa. On olemassa riski, että metallia pääsee elintarviketuotteisiin.

Nerijus Karlonas, kemian tohtori, Liettuan rikosteknisen keskusviraston toksikologian laboratoriopalveluiden oikeuslääketieteellinen asiantuntija