MITÄ LÄÄKÄRIT EIVÄT KERRO SINULLE

Swipe to the left

Bloggi

RSS Feed

Perhosvaikutus

1 years ago 1521 Katselut Ei kommentteja

Chris Woollams kertoo, kuinka hän perusti syöpähyväntekeväisyysjärjestö CANCERactiven, kun hänen tyttärellään diagnosoitiin aivokasvain

"Chris, tämä on kamalaa. Catherinella on aivokasvain." Nämä seitsemän sanaa muuttivat elämäni.

On teoria, jonka mukaan perhosen siiveniskun vaikutukset voivat ylettyä Havaijilta Lontooseen asti. Tyttäreni Catherine oli juuri tällainen perhonen. Hänellä oli 22-vuotiaana kaikki, mitä toivoa saattaa: älyä, ulkonäköä, tutkinto Bristolin yliopistosta, mahtava poikaystävä ja työ Vogue-lehdessä. Ja sitten: kuolemaan johtava aivokasvain. Kuin jumala olisi pilaillut kustannuksellamme. Tiedätkö ajatuksen siitä, että kun saavumme maan päälle, jokainen saa valita kuusi korttia hyvien asioiden pakasta, mutta jokaisen on valittava myös kolme pahojen asioiden pakasta? Meille Catherinen diagnoosi oli kaikki pahat asiat yhdessä. Elämä on kaiketi oppimista. Mutta oliko Catherinen tarkoitus oppia tästä jotain, vai oliko kyseessä koetus hänen läheisilleen? Kun Catherinen äiti vei hänet Brasiliaan tapaamaan hengellistä parantajaa João de Deusta, hän aloitti vetoomuksensa sanomalla: "Toin Catherinen tänne nähdäkseni, voisitko tehdä jotain hänen hyväkseen." Parantaja vastasi: "Ei. Catherine on tuonut sinut."

Siitä hetkestä, kun kuulin alun perin kohtalokkaat seitsemän sanaa, tiesin ihanan tyttäreni kuolevan. En silti vaipunut epätoivoon, päinvastoin. Neljän päivän päästä kirurgi leikkasi Catherinen kalloa ja asetti skalpellinsa lapseni aivoihin. Voitko kuvitella sitä kauhua? Muistan yhä elävästi Catherinen vauvana, punaisessa mekossaan. Kutsuimme häntä "supervauvaksi", sillä hän oli unelmiemme lapsi. Ja nyt, yhtäkkiä, kaikki oli niin kovin vaikeaa.

Optinen harha

1 years ago 1671 Katselut Ei kommentteja

Laserleikkauksen pitäisi olla "laastarileikkaus", joka taianomaisesti korjaa näön, mutta totuus laserleikkauksista on paljon sumeampi, kirjoittaa Lynne McTaggart

Kävele sisään, kävele ulos ja näe! Näin positiivisesti esitetään laserleikkaus, jonka pitäisi olla laastarin kaltainen toimenpide likinäköisyyteen ja pitkänäköisyyteen. Yleisön mielessä laserleikkaus "on kuin hampaan paikkaus hammaslääkärissä", sanoo johtava laserleikkauksien asiantuntija David Gartry, joka toimii konsultoivana silmäkirurgina Moorfields Eye Hospitalissa Itä-Lontoossa.

Yhdysvalloissa toimenpidettä mainostetaan jopa "kauneuspalveluna" morsiamille, jotta he voivat välttää kameran salaman heijastumisen silmälaseista tai piilolinssin hukkaamisen nauttiessaan sukellusopetuksesta häämatkallaan Karibialla.

Kiitos kovien myyntitaktiikoiden ja ajanvarauksettomien palveluiden, vuosittain noin 100 000 brittiä suostuu toimenpiteeseen siinä toivossa, että pääsisivät lopullisesti eroon silmälaseista ja piilolinsseistä. Kolme neljäsosaa asioi kolmessa suuressa liikkeessä: Optical Expressissä, Optimaxissa ja Ultralasessa. Yhdysvalloissa 750 000 amerikkalaista suostuu laserleikkaukseen joka vuosi, enimmäkseen ajanvarauksettomissa keskuksissa kuten TLC Laser Eye Centersissä.

Reseptissä hieman Tšehovia ja hieman Supermiestä

1 years ago 928 Katselut Ei kommentteja

Lomailulta odotetaan paitsi lepoa, myös ajatusten jäsentämistä. Tähän tarkoitukseen kirja on yksinkertainen ja tehokas väline – näin lupaa kirjallisuusterapia, eräs itseilmaisuun perustuvista terapiamuodoista.

Kirjojen lohduttavan voiman tuntee jokainen kirjoja lukeva. Vaikeina aikoina avataan usein oma lempikirja, sillä juuri se auttaa, vaikka olisi jo moneen kertaan luettu ja hiirenkorvilla. Kirjan tuoma apu on todellista.

Kirjallisuusterapia hoitokeinona eroaa tavallisesta lukemisesta pääasiassa siinä, että se on määrätietoista, huolellisesti suunniteltua ja tuloksiin keskittyvää lukemista, joka yleensä liittyy potilaille ajankohtaiseen aiheeseen.

Alumiinifolio – mitä vähemmän, sitä parempi

1 years ago 1654 Katselut Ei kommentteja

Alumiinifoliota kuluu keittiössä rullakaupalla, mutta onko se turvallista?

Alumiini on maankuoren yleisin alkuaine. Se on valoa hyvin heijastava, kevyt, pehmeä, plastinen, venyvä, helposti taottava ja kiillotettava metalli. Erinomaisten fyysisten ominaisuuksien ansiosta alumiini sopii käytettäväksi elintarviketeollisuudessa alumiinifoliona.

Folion tärkein etu on se, että ruoan kypsentämiseen tarvitaan hyvin vähän jos ollenkaan rasvaa, koska vihannekset, hedelmät, liha tai kala hautuvat omassa nesteessään. Sen lisäksi foliohaudutettu ruoka valmistuu nopeammin folion sisäpuolelle syntyvän korkean lämpötilan ansiosta. Perunat, kala ja liha voidaan kääriä alumiinifolioon ja paistaa suoraan grillillä tai hiilillä. Alumiinifolio estää nesteen haihtumista, joten sen sisällä valmistettu ruoka on mehevää, pehmeää ja maukasta. Foliota arvostetaan myös siksi, että siinä valmistetun ruoan jälkeen ei tarvitse tiskata eikä puhdistaa uunia.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että foliossa käytetty alumiini ei ole aivan harmiton metalli, josta valmistettuja tuotteita voi käyttää niin usein ja siten kuin haluaa. Folion päivittäinen käyttö saattaa nostaa aivojen alumiinipitoisuuksia, mikä voi aiheuttaa Alzheimerin taudille tunnusomaisia oireita.

Pelastaudu homeelta

2 years ago 1178 Katselut Ei kommentteja

Se pääsee kaikkialle kostealla säällä, keuhkoihimmekin. Joanna Evans kertoo tässä, miksi sinun täytyy karkottaa home kodistasi (ja elimistöstäsi)

Syksyn mukana tulee märkyys, ja märkyyden mukana kosteus ja home. Nämä sateisessa pohjoisessa ilmastossamme kaikkialla läsnä olevat rihmamaiset sienet viihtyvät kosteissa paikoissa, kuten kellareissa, kylpyhuoneissa, ilmastointilaitteissa, ikkunalaudoilla ja seinien koloissa — jopa kankaissa — mikä on synnyttänyt merkittävän teollisuudenalan, joka tuottaa ilmankuivaimia, kosteussuojia ja kodin homeenpoistosumutteita.

Yhdeksän kuolemantuottajaa

2 years ago 1436 Katselut Ei kommentteja

Lääkärisi pysyy siinä kannassa, että sydänsairaudet johtuvat rasvaisesta ruokavaliosta, mutta tuoreimpien tutkimustulosten mukaan yhdeksän muuta syytä ovat todennäköisempi syyllinen, kertoo MLEKS:n uusi kirja

Vaikka lääketieteen piirissä on pitkään pidetty rasvoja ja kolesterolia sydänsairauksien syynä, on muuttumassa entistä selvemmäksi, että todellinen roisto on pitkälti nykyaikainen ruokavaliomme – ja erityisesti kaikki, mikä säilyy pitkään.

Tieteellinen tutkimus on alkanut enenevässä määrin osoittaa kahden sydämelle vaarallisen asian suuntaan: transrasvojen ja puhdistetun sokerin.

Kuten tohtori John Mansfield huomauttaa kirjassaan The Six Secrets of Successful Weight Loss, maailmassa esiintyi 1800-luvun puoliväliin saakka vain vähän liikalihavuutta, diabetesta ja sepelvaltimotautia. Ensimmäinen dokumentoitu sepelvaltimotautitapaus on itse asiassa vuodelta 1912. Mikä on muuttunut sitten noiden aikojen? 1950-luvun puolivälissä markkinoille hyvin yksinkertaisesti tulivat puhdistetut hiilihydraatit, joihin kuuluvat puhdistetut sokerit, valkoiset jauhot ja vaalea riisi, joita seurasivat tekorasvat kuten margariini.

Tahdon elää ikuisesti (tai ainakin 120-vuotiaaksi)

2 years ago 1251 Katselut Ei kommentteja

Ajatus

120-vuotiaaksi elämisestä ei ole pelkkää haaveilua. Biologit uskovat,

että voimme pian pidentää elämäämme reilusti yli

100-vuotissyntymäpäivämme.

Eikä kyse ole enää vain Googlen perustajan Sergey Brinin kaltaisten teknologiamiljardöörien unelmasta. 120-vuotiaaksi elämisestä on tulossa jokamiehen päämäärä, ja jotkut tutkijat uskovat sen olevan saavutettavissa. Jos tämä kuulostaa scifiltä, hiljattain on todettu kaksi suurta pitkäikäisyyttä ja terveyttä koskevaa muutosta, jotka vihjaavat siihen, että olettamuksissa saattaa olla jotain perää.

Kokemus

By Ārija Lipska 2 years ago 2585 Katselut Ei kommentteja

Harvinaisen sairauden tiivistelmä

Seitsemän vuotta sitten tämän aikakauslehden graafinen suunnittelija Ārija Lipska sairastui yhteen maailman harvinaisimmista sairauksista – kryptogeeniseen organisoituvaan pneumoniaan. Hän joutui ottamaan vahvoja hormonaalisia lääkkeitä, joiden piti parantaa sairaus. Ne tekivät hänestä jopa sairaamman.

Mistä kaikki alkoi? Vaikea sanoa, koska muistot sairaudesta sekoittuvat muistoihin hoidosta, josta tuli paljon tautia tuskallisempi ja joka vaikuttaa yhä edelleen elämääni. Etäältä katsoen kaiken näkee selvästi – aivan kuin taiteessa, kun taulua siirretään kauemmaksi. Myös elämässä ajan myötä tunteet ja tapahtumat kiteytyvät. Sairauteni kesti yhden kuukauden, ja kyseessä oli tappava tauti. Se ei aiheuttanut kipuja, ellei lasketa muutamaa epämiellyttävää toimenpidettä sairaalassa, kuten nesteen poistamista keuhkoista. Mutta sekään ei sattunut, se vain tuntui ikävältä. Yskä ei tunnu vaaralliselta, ja väsymyskin on tuttu tunne töitä tekeville... Keuhkokuumeeni ei toisin sanoen oireillut vaarallisen tuntuisesti, koska keuhkot, toisin kuin vatsa, munuaiset ja muut sisäelimet, eivät tunne kipua. Niissä voi tapahtua vaikka mitä (minun tapauksessani keuhkot repivät ja arpeuttivat itse itseään), täysin kivutta. Todiste taudista olivat todella rumat röntgenkuvat.

Astman hoitoa ruokavaliolla

2 years ago 5876 Katselut Ei kommentteja

Useimmat astmasta kärsivät kääntyvät inhalaattorien tai steroidien puoleen sairautensa hoidossa, mutta muutamat tavalliset ruoat ja ravintolisät voivat lopettaa pihinäsi lopullisesti, kertoo tohtori Leo Galland

Astmasta on tullut maailmanlaajuinen epidemia, ja siitä kärsii maailmassa yli 300 miljoonaa ihmistä. Yhdysvalloissa astmaatikkoja on 25 miljoonaa ja Isossa-Britanniassa 5,4 miljoonaa. Astmaa esiintyy nykyään enemmän kuin koskaan aikaisemmin, ja yksi kymmenestä amerikkalaisesta kärsii astmasta jossain vaiheessa elämässään.

Suu puhtaaksi

2 years ago 972 Katselut Ei kommentteja

Tutkimusnäyttö osoittaa, että huonokuntoiset hampaat ja ikenet saattavat olla syynä liutaan sairauksia –sydänsairauksista ja diabeteksesta aina syöpään.

Jovuosien ajan lää­ketieteen tutkijat ovat yhdistäneet sydänsairaudet iensairauksiin, mutta tuoreimmassa tutki­muksessa selvisi, että jos olet nainen, suusi kunto voi vaikuttaa merkittävästi siihen, sairastutko rinta­syöpään.

Asiaa tutkivat buffalolaisen State Uni­versity of New Yorkin, Houston School of Dentistryn sekä University of Michiganin tutkijat, ja he löysivät todisteita, jotka viittaavat siihen, että periodontaalisista (hampaiden tukikudosten) sairauksista kärsivät naiset sairastuvat todennäköi­semmin rintasyöpään, varsinkin, jos he ovat jo ohittaneet menopaussin. Hampai­den tukikudosten sairaudet ovat hampai­den plakin aiheuttamia ientulehduksia.

Tutkijat perustivat löytönsä tutkimus­tuloksiin, jotka oli saatu melkein 74 000 naiselta, jotka olivat osallistuneet Women’s Health Initiativen (WHI) tarkkailututki­mukseen. Naiset olivat terveitä tutkimuk­sen alussa, ja heitä seurattiin seitsemän vuoden ajan.1 Noin 26 prosenttia naisista kertoi sairastaneensa periodontaalista sairautta, ja tutkimuksen lopussa 2 124 naiselle oli kehittynyt syöpä.